Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verwachte renteverhogingen Fed en ECB

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Afgelopen donderdag verhoogden zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten hun rente met 0,25%. De Fed hanteert een bandbreedte en die is nu tussen de 5,25% en 5,5%. Dat is een stuk hoger dan de rente van de ECB, die naar 3,75% steeg.

De ECB heeft in 2023 inmiddels vijf keer de rente verhoogd. De depositorente van de ECB steeg van 2% aan het begin van het jaar naar 3,75%. Een stijging van 1,75%. De gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG liep zo goed als gelijk op met de ECBdepositorente en steeg van 3,4% aan het begin van dit jaar naar 4,95% nu. Maar kijken we naar de gemiddelde vaste hypotheekrentes dan bewegen die zich in 2023 binnen een hele smalle bandbreedte. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG staat nagenoeg op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, namelijk 4,25% nu tegenover 4,23% aan het begin van het jaar. In ons vorige nieuwsitem hebben we al uitgelegd hoe dat komt.

ECB-rentes en gemiddelde hypotheekrentes met nhg

Afgelopen week zagen we maar heel weinig hypotheekrentewijzigingen; de meeste wijzigingen betroffen de variabele hypotheekrente die wel weer steeg.

Renteverschillen diverse geldverstrekkers

 

Toekomst blijft wel spannend

Eigenlijk is het dus een heel saai jaar tot nu toe als we kijken naar de ontwikkeling van de vaste hypotheekrentes. Of de toekomst ook zo saai gaat zijn, valt nu nog moeilijk te voorspellen. In feite kan het nog alle kanten op, van een daling van de hypotheekrentes tot een stijging van de hypotheekrentes, of een voortzetting van het huidige niveau qua rentes.

De toekomstige renteontwikkeling is erg afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. Gaat de daling van de inflatie voldoende doorzetten? Maar ook, hebben beleggers er vertrouwen in dat de ECB niet te vroeg stopt met renteverhogingen doorvoeren. In de inleiding gaven we al aan dat de rente van de ECB een heel stuk lager staat dan in de Verenigde Staten. Achteraf gezien kunnen we wel stellen dat de ECB te laat begonnen is met renteverhogingen door te voeren en we een hele hoge inflatie kregen in Europa. De ECB is erg zoekende naar de juiste rentestrategie. De ECB wil aan de ene kant de economie afremmen, maar ook weer niet al te veel, want op een grote recessie zit de ECB niet te wachten. Bovendien wil de ECB ook geen overheden in de problemen brengen, die een steeds hogere rente over hun staatsschulden moeten betalen.

Het gevaar bestaat dat de ECB te vroeg besluit om te stoppen met verdere renteverhogingen. Sommige beleggers zijn bang dat de inflatie dan meerdere jaren op een niveau van boven de 2% blijft, bijvoorbeeld tussen de 3% en 4%.

De ECB heeft aangegeven dat ze bij het volgende rentebesluit in september de optie van verhogen of pauzeren open willen houden en dat ze hun beslissing gaan nemen op basis van de dan beschikbare data over de inflatie en de economie.

Maakt de ECB een verkeerde inschatting dan bestaat de kans dat de inflatie niet genoeg daalt in de komende maanden en kunnen we een stijging van de vaste hypotheekrentes verwachten in het najaar. Is de daling van de inflatie in lijn met de eerder gedane voorspellingen van de ECB dan verandert er niet zoveel aan de hypotheekrentes. Het mooiste scenario zou zijn dat de inflatie harder en eerder naar het niveau van rond de 2% daalt. Dan behoort zelfs een lichte daling van de hypotheekrentes tot de mogelijkheden in het najaar en 2024.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.