Amerikaans handelsbeleid zorgt voor grote onrust op markten

President Trump stelde hoge invoerheffingen in voor producten uit het buitenland. Dit zorgt voor onrust op de financiële markten. Hij wil hiermee:

  • de handelstekorten met andere landen terugbrengen;
  • dat bedrijven hun fabrieken (terug) verplaatsen naar de Verenigde Staten;
  • met de extra heffingen de staatsschuld aflossen en belastingverlagingen doorvoeren

Economen waarschuwden hem voor de gevolgen. Hogere handelstarieven leiden vaaktot hogere prijzen voor Amerikanen en daarmee tot inflatie en een hogere rente. De Amerikaanse economie kan daardoor in een recessie belanden. Toch zegt Trump dat Amerikanen tijdelijk wat ongemak moeten accepteren. Volgens hem levert zijn beleid op de lange termijn juist voordeel op.

Aandelenbeurzen en staatsobligaties reageren heel negatief

De aandelenmarkten gingen direct omlaag na de aankondiging van hoge invoerheffingen. Beleggers hadden dit wel verwacht, maar schrokken van hoe hoog de tarieven uitvielen. Ook andere landen voerden invoerheffingen in tegen de Verenigde Staten. Daardoor daalden de beurzen nog verder. Een handelsoorlog kent uiteindelijk alleen maar verliezers.

De beursdaling raakt veel Amerikanen. Veel van hen beleggen voor hun pensioen. Door de dalende koersen zagen ze hun pensioenpotje kleiner worden. Zelfs trouwe aanhangers van Trump begonnen zich zorgen te maken. Maar de president lijkt zich daar weinig van aan te trekken.

Ook CEO’s van grote bedrijven en banken probeerden Trump op andere gedachten te brengen. Veel Amerikaanse producten – zoals auto’s en telefoons – worden voor een groot deel in het buitenland gemaakt. Die onderdelen worden nu honderden euro’s duurder. Niet alleen de beurzen daalden. Ook de rente op Amerikaanse staatsleningen steeg hard: met 0,4% in een paar dagen.

Mogelijk werd de druk vanuit het bedrijfsleven zo groot dat Trump besloot de meeste invoerheffingen voorlopig  uit te stellen. Alleen voor China voerde hij juist een extra verhoging door. China had namelijk dezelfde tarieven ingesteld voor Amerikaanse producten.

Onzekerheid blijft op financiële markten

Hoe het verder gaat, weet niemand – zelfs president Trump niet. Hij houdt graag zelf de regie, maar merkt nu dat hij niet alles bepaalt.

De financiële markten blijven voorlopig onrustig. De hogere invoerheffingen zijn wel 90 dagen uitgesteld, maar nog niet geschrapt. Een algemeen handelstarief van 10% ligt nog steeds op tafel. Voor auto’s en staal uit Europa geldt wel een extra invoerheffing van 25%. Wat voor deze sectoren een grote impact geeft.

De handelsoorlog met China is nog in volle gang. De Verenigde Staten lijken daar meer last van te hebben dan China. Veel producten worden duurder – niet alleen uit China, maar ook Amerikaanse producten met onderdelen uit China.

Financiële markten en de wereldwijde handel houden van stabiliteit. Door het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president komt het vertrouwen niet snel terug en zien we de komende maanden waarschijnlijk onrustige, veel bewegende financiële markten.

ECB moet lastige renteknoop doorhakken

Donderdag komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen. Ze moeten kiezen: verlagen ze de rente opnieuw met 0,25%? Of houden ze juist even pauze? Het wordt een van de spannendste vergaderingen tot nu toe.

De situatie is ingewikkeld. Er is veel onzekerheid en de ECB moet verschillende belangen afwegen. Aan de ene kant investeren Europese landen meer in defensie. Duitsland steekt daarnaast miljarden in infrastructuur. Overheden gaan waarschijnlijk meer lenen. Dat zorgt op termijn voor hogere inflatie en rente.

Aan de andere kant krijgt de Europese economie waarschijnlijk klappen door de handelsoorlog. Dat zou juist een reden zijn om de rente te verlagen.

Beleggers denken dat de kans op een renteverlaging groter is dan een pauze.

Vaste hypotheekrente volgt ECB-rente niet één op één

Sommige media zeggen dat een renteverlaging van de ECB direct doorwerkt in de hypotheekrente. Maar dat klopt niet helemaal.

Alleen de variabele hypotheekrente volgt de ECB-rente vrij nauwkeurig. Toch kiest maar een klein deel van de mensen voor zo’n variabele rente.

Vaste hypotheekrentes reageren veel minder op het rentebesluit van de ECB – soms zelfs helemaal niet. Wat wél invloed heeft, is de uitleg die de ECB geeft bij haar besluit. Die bepaalt hoe beleggers naar de toekomst kijken. Daardoor kan de lange rente dalen, stijgen of gelijk blijven. Dat zie je ook terug in de grafiek hieronder, met daarin de rente van de ECB en de gemiddelde variabele en vaste hypotheekrente.

Kleine daling in variabele en vaste hypotheekrentes

Doordat de lange rentes op de financiële markten dalen, kunnen geldverstrekkers hun hypotheekrentes iets verlagen. De meeste verlagingen zagen we afgelopen week bij de populairste rentevaste periode van 10 jaar. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG daalde met 0,04% naar 3,72%. Dat is nog steeds 0,25% hoger dan begin dit jaar, maar wel alweer bijna 0,1% lager dan het hoogste punt van 2025.