Checklist voor een stressvrije verbouwing

1. Bepaal je wensen en budget

Bedenk vooraf of je wilt verbouwen of verhuizen. Lost de verbouwing al je woonproblemen op? Zonde als je verbouwt en binnen een paar jaar toch verhuist. Die investering verdien je op korte termijn waarschijnlijk niet terug bij de verkoop.

Kijk ook naar duurzame opties, zoals isolatie en zonnepanelen. Deze maatregelen verhogen de waarde van je woning en vaak zijn hiervoor subsidies beschikbaar. Reken erop dat een verbouwing vaak duurder uitpakt dan gepland. Met een buffer van 10 tot 20% begin je zonder stress aan de verbouwing.

2. Zelf verbouwen of vakmensen inhuren?

Je keuze hangt af van verschillende factoren. Wat je zelf doet, hangt af van je handigheid, de tijd die je hebt en je budget. Zelf doen is vaak goedkoper dan een aannemer inschakelen, maar een verbouwing kost veel tijd. Zeker zonder kluservaring.

Kies je voor een aannemer? Vraag dan meerdere offertes op. Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de ervaring, garanties en reviews van eerdere klanten.

3. Regel financiering

Je kunt een verbouwing financieren met spaargeld of een lening. Wil je lenen? Dan heb je verschillende opties: een lening bij familie, een persoonlijke lening of een hypotheek.

Kies je voor een hypotheek of lening? Dan is de rente aftrekbaar als er sprake is van een annuïtaire of lineaire aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek is de rente niet aftrekbaar. Ook moet het geld volledig naar de verbouwing of woningonderhoud gaan. Gebruik je een deel voor iets anders, zoals een auto? Dan vervalt de renteaftrek.

Wat is beter: een hypotheek of persoonlijke lening? Dit hangt ervan af:

  • Bij een hypotheek heb je extra kosten, bijvoorbeeld voor hypotheekadvies, een taxatie en de notaris. Soms kun je een deel van deze extra kosten bij een hypotheek vermijden. Bijvoorbeeld door een eerdere aflossing op te nemen. Of omdat je door een verhoogde hypotheekinschrijving niet naar de notaris hoeft.
  • Bij een persoonlijke lening heb je deze extra kosten niet.

Is je verbouwing puur verduurzaming? Dan is een lening van het Warmtefonds een optie. De rente is vergelijkbaar met een hypotheek en je bespaart op de extra kosten. Verdien je minder dan € 60.000? Dan kun je zelfs een renteloze lening krijgen. De looptijd is maximaal 20 jaar, waardoor je maandlasten iets hoger zijn dan bij een 30-jarige hypotheek. Het voordeel van een kortere looptijd? Je bent sneller schuldenvrij.

Meer informatie over subsidies vind je op de websites van Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

4. Check vergunningen en regelgeving

Bij bepaalde verbouwingen, zoals een uitbouw of dakkapel, heb je een bouwvergunning nodig. Controleer bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je plannen. Zo voorkom je verrassingen.

5. Van planning tot uitvoering

Bepaal, eventueel met je aannemer, hoe lang de werkzaamheden duren en maak een realistische planning. Houd rekening met levertijden en de beschikbaarheid van vakmensen.

6. Geniet van het resultaat!

Is alles naar wens afgerond? Loop de verbouwing nog een laatste keer na en check of alles correct is uitgevoerd. Daarna is het tijd om te genieten van je vernieuwde woning!