Komende zaterdag is het weer zover: Open Huizen Dag. Tussen 11.00 en 15.00 bezoeken tienduizenden mensen een of meerdere koopwoningen. De keuze is de afgelopen jaren een stuk minder geworden. Er doen de laatste Open Huizen Dagen namelijk veel minder woningen mee dan in eerdere jaren. Op Funda staan nu zo’n 4.900 deelnemende huizen (maandag 31 maart). Misschien komen er deze week nog wat bij, maar de aantallen van 2023 gaan niet gehaald worden..
Ter vergelijking:
- April 2024: 5.600 woningen
- Oktober 2024: 6.500 woningen
- September 2023: 9.000 woningen
- April 2023: 13.500 woningen
Waar moet je op letten bij een bezichtiging tijdens de Open Huizen Dag?
Bepaal je budget
Voor je op huizenjacht gaat is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt besteden. Dat is een optelsom van de volgende bedragen:
- De hypotheek die je kunt krijgen.
- Hoeveel spaargeld je hebt.
- De overwaarde van je huidige woning; als je er een hebt.
Veel mensen focussen vooral op de maximale hypotheek. Maar het is slimmer om te kijken naar wat je maandelijks wilt en kunt betalen. Zo weet je welk hypotheekbedrag bij jouw situatie past.
Houd er ook rekening mee dat je niet al je spaargeld kunt gebruiken voor de aankoop van de woning. Een deel heb je nodig voor de bijkomende kosten. Bijvoorbeeld:
- Overdrachtsbelasting
- Taxatiekosten
- Notariskosten
- Kosten voor hypotheekadvies
- Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Ben je tussen de achttien en vijfendertig jaar en koop je een huis van maximaal € 525.000,-? Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting, als je niet eerder van deze vrijstelling gebruik hebt gemaakt.
Vraagprijs is vaak niet de koopprijs
Bij zo’n twee op de drie woningen is de uiteindelijke verkoopprijs hoger dan de vraagprijs. Dat betekent dat je meestal meer moet bieden dan er gevraagd wordt.
Toch kan het ook anders. Staat een woning al langer te koop? Dan is de kans groter dat de verkoper akkoord gaat met een lager bod.
Let op: op Funda zie je niet altijd hoe lang een woning echt te koop staat. Soms haalt een makelaar een huis tijdelijk offline en zet het daarna opnieuw online, vaak met een andere prijs. Zo lijkt het alsof de woning nieuw op de markt is, terwijl dat niet zo is.
10 tips voor een slimme woningbezichtiging
We geven 10 tips voor de bezichtiging van woningen tijdens de Open Huizen Dag:
1. Bekijk meerdere woningen
Plan je route op zaterdag slim en bezoek meerdere woningen op één dag. Zo kun je goed vergelijken en ontdek je wat er binnen jouw budget past.
2. Let op de ligging en omgeving
Hoe is de ligging van de tuin? Heb je voldoende zon? Zijn er zonnepanelen of is er plek voor? Is er voldoende parkeergelegenheid? Kijk niet alleen naar het huis, maar ook naar de buurt. Wat zijn de voorzieningen zoals winkels, scholen of openbaar vervoer in de buurt? Hoe veel geluid hoor je? Ben je echt geïnteresseerd in een woning, loop dan ook eens op verschillende tijdstippen door een buurt.
3. Check het onderhoud van binnen én buiten
Doe zelf een eerste check van het onderhoud aan de binnen- en buitenkant van de woning. Zie je bijvoorbeeld scheuren in de muur? Wat is de staat van het schilderwerk? Hoe oud is het dak? Hoe oud zijn de installaties, zoals bijvoorbeeld de CV-ketel?
Stel ook vragen aan de verkoper. Die kent de woning tenslotte goed. En: wil je het huis kopen? Dan is een bouwkundige keuring een goed idee – zeker bij oudere woningen.
4. Neem een meetlint mee
Soms is het lastig om in te schatten hoe groot een ruimte is. Neem een meetlint mee. Dan weet je meteen of jouw meubels passen.
5. Let op de lichtinval
Hoe valt het daglicht naar binnen? Een lichte woning voelt vaak ruimer en prettiger aan.
6. Ruik goed rond
Ruik je een muffe lucht? Dat wijst op mogelijke vochtproblemen, schimmel of slecht onderhoud.
7. Bekijk de indeling goed
Zijn de woonkamer en slaapkamers groot genoeg? Zijn de keuken en badkamer naar jouw smaak? Is er voldoende opbergruimte? Bedenk wat je eventueel wilt aanpassen om van dit huis jouw thuis te maken.
8. Check het energielabel
Een goed energielabel betekent vaak lagere energiekosten én meer wooncomfort. Vraag naar de isolatie, het soort verwarming en of er zonnepanelen zijn.
9. Praat met de verkoper of makelaar
Vraag hoe lang het huis al te koop staat, of er al biedingen zijn en waarom de verkoper wil verhuizen. Vraag naar de gezinssamenstelling van de buren en hoe het contact met de buren is.
10. Maak aantekeningen of foto’s
Een bezichtiging geeft veel indrukken. Bezoek je meerdere huizen, dan vergeet je snel wat je hebt gezien. Maak daarom aantekeningen en foto’s, zodat je later alles rustig terug kunt kijken.