In 2024 overleden 172 duizend mensen in Nederland
Een verzekering sluit je af voor situaties die je zelf niet kunt opvangen. Bijvoorbeeld schade aan je woning. De kans is klein, maar bij brand kan je huis volledig verwoest raken. En dat kost veel geld. Dat geldt ook voor de overlijdensrisicoverzekering. Ruim 21.000 mensen die in 2024 overleden, waren jonger dan 65 jaar.
De kans dat jij op jonge leeftijd overlijdt is klein. Maar als het gebeurt, dan valt er plots een belangrijk inkomen weg voor je gezin. Dat kan grote gevolgen hebben.
Hoe zit het dan met nabestaandenpensioen en de overheid?
Werk je in loondienst? Dan bouw je meestal pensioen op. Kijk goed of er ook een nabestaandenpensioen is – en hoe hoog dat is. Dat pensioen is vaak 70% van je ouderdomspensioen. Ook je ouderdomspensioen ligt meestal flink lager dan je huidige inkomen. De kans is daarom groot dat je partner met minder dan de helft van het inkomen overblijft. Kortom: minder inkomen, terwijl de vaste lasten vaak gelijk blijven. Zijn er kinderen? Dan krijgen die soms een klein pensioen, tot ze volwassen zijn.
Misschien kom je in aanmerking voor een uitkering van de overheid: de Algemene nabestaandenwet (Anw). Maar er gelden strenge voorwaarden. En het bedrag is beperkt.
Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij de aankoop van een woning?
Nee, niet meer, maar vroeger was het voor Nationale Hypotheek Garantie en bij veel geldverstrekkers verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Toch is het in veel gevallen slim om er wél een af te sluiten. Zeker als je een partner en thuiswonende of studerende kinderen hebt.
Voor sommige mensen is het juist prettig dat het geen verplichting meer is. Bijvoorbeeld voor een single die een woning koopt. Zij laten meestal geen partner of kinderen achter die afhankelijk zijn van het inkomen. De woning kan verkocht worden. En is er een restschuld? Dan kunnen nabestaanden de erfenis weigeren.
Waarom kan het slim zijn om als single toch een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?
Ben je jong en single? Dan kun je alvast een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Voor het geval je later een partner krijgt. Wacht je met afsluiten, dan ben je straks ouder en betaal je vaak meer. Of je bent ziek (geweest) en betaalt daardoor veel meer – of je krijgt helemaal geen verzekering meer.
Door nu al een verzekering af te sluiten, bescherm je jezelf tegen hogere premies in de toekomst. Let op: de looptijd blijft wel gelijk. Je verzekering loopt dus niet vanzelf langer door.
Ik ben ernstig ziek (geweest), kan ik nog wel een overlijdensrisicoverzekering krijgen?
Het hangt af van je situatie. Soms kan het nog – soms niet. Steeds meer verzekeraars willen ook mensen die ziek zijn (geweest) verzekeren. Meestal betaal je dan wel een hogere premie. Soms wijst een verzekeraar je aanvraag alsnog af.
Hoe weet je wat er voor jou mogelijk is?
Een financieel adviseur kan een aanvraag voor je doen bij een verzekeraar. Daarna vul je een gezondheidsverklaring in. Op basis daarvan beoordeelt de verzekeraar of ze je willen verzekeren – en tegen welke premie.
Hoeveel overlijdensdekking heb je nodig?
Hoeveel dekking je nodig hebt, hangt helemaal af van jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan: je inkomen, het inkomen van je partner, vaste lasten, een partnerpensioen of Anw-uitkering. En welke kosten wil je dekken? Alleen de hypotheek, of ook extra kosten zoals kinderopvang?
Laat een adviseur berekenen wat jouw premie is. Die valt vaak lager uit dan je denkt. Een 30-jarige niet-roker betaalt bijvoorbeeld rond de € 10,- per maand voor een dekking van € 200.000,- voor 30 jaar.
Veel mensen nemen een overlijdensrisicoverzekering als ze een hypotheek afsluiten. Maar ook als je huurt, kan je partner in de knel komen. Denk aan het betalen van de huur of extra opvang voor de kinderen.