Wennen de financiële markten aan Trumps onrust?

Tweede Paasdag is geen vrije dag in de Verenigde Staten en de Amerikaanse aandelenbeurzen gingen hard onderuit. Oorzaken:

  • Trump bleef kritiek houden op Fed-voorzitter Powell, omdat hij de rente niet wil verlagen.
  • China dreigde landen te straffen die Amerika’s oproep volgen om China te boycotten.
  • De Japanse handelsdelegatie vertrok zonder afspraken over lagere handelsheffingen.

Financiële markten blijken sterker dan Trump?

De forse beursdaling en de hogere rente op Amerikaanse staatsleningen raken niet alleen bedrijven en de overheid, maar ook burgers. Economen zijn het erover eens: Trumps handelsbeleid schaadt de Amerikaanse economie. Trump gelooft dat de pijn tijdelijk is: bedrijven verplaatsen hun productie naar Amerika en producten worden uiteindelijk goedkoper.

Volgens economen gebeurt juist het omgekeerde: importheffingen maken producten duurder. Die zijn alleen te vervangen door vaak duurdere Amerikaanse alternatieven. Het gevolg: inflatie. De Fed vindt het door de onzekere inflatie geen goed moment om de rente te verlagen. Trump uitte zijn ongenoegen en dreigde zelfs Fed-voorzitter Powell te ontslaan. Dat hoort niet, want de Fed moet politiek onafhankelijk blijven. De financiële markten reageerden negatief: de koersen daalden, de rente steeg. Trump zwakte daarop zijn uitspraken af. Hij zei dat hij niet om ontslag had gevraagd, maar wel vindt dat de Fed de rente moet verlagen.

Het is al de tweede keer dat Trump bijdraait na kritiek van de financiële markten. Eerder stelde hij de invoerheffingen voor meerdere landen met 90 dagen uit na flinke beursdalingen.
Het lijkt erop dat de financiële markten uiteindelijk de sterkste zijn.

Er blijven veel onzekerheden op de markt

Het is maar de vraag of Trump iets heeft geleerd van de economische onrust. Er spelen nog veel zaken die de onrust op de markten voorlopig aanwakkeren. De handelsoorlog met China is nog in volle gang. De handelsheffingen met meerdere landen zijn 90 dagen uitgesteld. Maar zonder  afspraken verdwijnen ze niet. Bovendien zijn er al heffingen van 10% voor alle landen. De dollar is flink gedaald. Het is de vraag of die nog lang de wereldmunt blijft.

De markten reageren positief als Trump zijn harde koers of uitspraken over de Fed bijstelt. Toch wennen ze niet aan zijn wispelturige stijl. Die onrust blijft de komende maanden de rentes beïnvloeden.

Rust teruggekeerd bij hypotheekrentes

De vaste hypotheekrentes bewogen in de eerste maanden van dit jaar met de beweging van de rentes op de financiële markten. De onrust bij de Amerikaanse staatsleningen van afgelopen week had weinig invloed op die van Europa. We zagen dan ook nauwelijks wijzigingen in de hypotheekrentes. Alleen de variabele hypotheekrente daalt langzaam maar gestaag verder.