Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Algemene Ouderdomswet (AOW)

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De Algemene Ouderdomswet (beter bekend als ‘AOW’) is het basispensioen waarop iedereen recht heeft die in Nederland heeft gewoond of gewerkt en dat betaald wordt door de rijksoverheid. Je krijgt dit basispensioen uitgekeerd vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt tot aan je overlijden. De Sociale Verzekeringsbank keert je dit pensioen uit.

Wij geven je graag financieel advies

 

Algemene Ouderdomswet en pensioenopbouw

De Algemene Ouderdomswet geldt als basispensioen. Met alleen AOW krijg je echter maar een klein bedrag aan pensioen uitgekeerd vanaf je AOW-leeftijd. De meeste mensen die in loondienst hebben gewerkt kunnen dit basispensioen aanvullen met het pensioen dat zij via hun werk hebben opgebouwd.

Bovendien kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen, bijvoorbeeld via een levensverzekering. Ondernemers bouwen niet automatisch pensioen op doordat zij geen werkgever hebben. Ook bij ondernemers zie je daarom vaak dat mensen zelf pensioen opbouwen of op een andere manier (bijvoorbeeld via het verzilveren van de overwaarde) een aanvulling op hun AOW realiseren.

 

Voorwaarden voor de Algemene Ouderdomswet

Om de Algemene Ouderdomswet uitbetaald te krijgen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste daarvan is dat je minimaal 50 jaar vóór het bereiken van de AOW-leeftijd in Nederland moet hebben gewoond. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, heb je recht op minder AOW.

Stel, je hebt van die 50 jaar 5 jaar in het buitenland gewoond, dan ontvang je 5/50e (dus 1/10e) minder AOW. Dat geldt ook voor mensen die in het buitenland zijn geboren en die op de AOW-leeftijd nog geen 50 jaar in Nederland hebben gewoond.

Verder hangt de hoogte van het AOW-bedrag af van je woonsituatie. Er geldt een ander AOW-bedrag voor alleenstaanden dan voor mensen die samenwonen. Dit betekent ook dat de hoogte van je AOW verandert als je gaat samenwonen of juist in plaats van samenwonen weer alleen gaat wonen.

 

Pensioengat voorkomen?

Veel Nederlanders hebben (ongemerkt) te maken met een pensioengat. Dit houdt in dat je maandelijkse pensioeninkomen, inclusief AOW, lager is dan wat je gewend was te verdienen toen je nog werkte. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je een tijdje niet gewerkt hebt en dus geen werkgeverspensioen hebt opgebouwd. Of misschien ben je ondernemer geweest en heb je daardoor minder of geen pensioen.

Dat maakt het zo belangrijk om op tijd een pensioenplanning op te stellen. In een pensioenplanning kun je op een rij zetten hoeveel jij aan pensioen hebt opgebouwd, hoeveel je later nodig hebt om rond te komen én hoe je je pensioen kunt aanvullen.

Oscar NoorlagTip: Voorkom een pensioengat en schakel op tijd de hulp van een financieel adviseur in. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er nog mogelijk is om je pensioen aan te vullen.

Advies over jouw pensioen?

Wil je zeker weten dat jouw pensioen goed geregeld is en dat je straks voldoende verdient om van rond te komen? Kom langs bij een van onze financieel adviseurs om kosteloos samen naar de opties te kijken. Wij helpen je graag verder.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Je hebt recht op de Algemene Ouderdomswet zolang je in Nederland woont of werkt. Dat betekent dat iedereen die hier woont en tussen de 15 en 67 jaar is, verzekerd is van een AOW-uitkering. Wel kan het door omstandigheden zijn dat je minder AOW hebt opgebouwd. Dit geldt bijvoorbeeld als je tussen je 15e en 67e een tijdje in het buitenland hebt gewoond.

Je bent AOW-gerechtigd zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Vanaf dat moment krijg je maandelijks een AOW-uitkering uitbetaald.

Ja, je kunt gekort worden op je AOW als je tussen je 15e en 67e een tijdje niet in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat je in een ander land woonde, moet je 2% van de maandelijkse AOW-uitkering inleveren. 

Nee, het is niet mogelijk om de AOW eerder of later te laten ingaan. De AOW gaat altijd in op je pensioengerechtigde leeftijd en hangt dus samen met je geboortedatum.