Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekofferte

Hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is het aanbod van een geldverstrekker voor een hypotheek. Dit ontvang je meestal een aantal weken nadat je deze hebt aangevraagd. In de offerte staan alle details van het hypotheekvoorstel, zoals de hypotheeksom, de nominale rente, de aflossingsvorm en de looptijd. De offerte moet zijn opgesteld volgens bepaalde gedragsregels en kwaliteitseisen voor de hypotheekbranche. Zodra je de hypotheekofferte ondertekend hebt teruggestuurd, wordt alles in gang gezet om de hypotheek straks bij de notaris rond te maken.

Heb je moeite om de hypotheekofferte te begrijpen? Dan helpt onze begrippenlijst je op weg. Ook kijken de hypotheekadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep natuurlijk graag mee voor persoonlijk advies.

Hypotheekadvies nodig?

 

Wat staat er in de hypotheekofferte?

In een hypotheekofferte doet de hypotheekverstrekker het aanbod om tegen bepaalde voorwaarden een hypotheek te verstrekker. In de offerte staat op z’n minst het volgende:

  • jouw persoonlijke gegevens;
  • de woning waar het om gaat;
  • het hypotheekbedrag;
  • het onderpand;
  • de rentevaste periode;
  • het rentepercentage;
  • de geldigheidsduur van de offerte en de voorwaarden om de hypotheekofferte te verlengen;
  • de andere voorwaarden op basis waarvan de geldlening wordt verstrekt, zoals de minimale executiewaarde of dat je geen negatieve BKR-registratie mag hebben.

Oscar NoolagLet op: De hypotheek is nog niet rond als je de hypotheekofferte hebt ondertekend. De hypotheek staat pas echt op jouw naam zodra je de hypotheekakte hebt getekend. Dat doe je bij de notaris op het moment van sleuteloverdracht.

Hoe lang is de hypotheekofferte geldig?

De hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheid. In de offerte zelf staat vermeld hoe dat precies zit. Houd er rekening mee dat twee data van belang zijn:

  1. De offertedatum: op deze datum moet de hypotheekaanbieder je offerte ondertekend hebben ontvangen;
  2. De passeerdatum: op die datum moet je de hypotheekakte bij de notaris moet laten passeren door de akte te ondertekenen.

De offertedatum ligt altijd minimaal 14 dagen na het moment dat je de hypotheekofferte hebt ontvangen. De passeerdatum ligt meestal ongeveer twee tot zeven maanden later dan de offertedatum.

Lukt het je niet om de passeerdatum te halen? Bijvoorbeeld omdat de verkopers van het huis hebben aangegeven de sleutel pas later te kunnen overdragen? Dan kun je ervoor kiezen de hypotheekofferte te verlengen. Je bent daarvoor mogelijk wel een bedrag aan bereidstellingsprovisie verschuldigd. Je kunt er ook voor kiezen om de offerte te annuleren en een nieuwe offerte aan te vragen. Dit is vooral interessant als de hypotheekrente op dit moment lager staat dan toen je de hypotheek aanvroeg. Houd wel rekening met een eventuele boete van de hypotheekaanbieder voor het annuleren van de offerte.

 

Wij helpen je aan een passende hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, dan wil je natuurlijk dat de hypotheek bij je past én dat je gunstige maandlasten hebt. Daar helpen wij je graag bij. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die geeft je persoonlijk advies over een passende hypotheek.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

De aanvraag van een hypotheekofferte is gratis. Je betaalt alleen mogelijk (afhankelijk van de hypotheekaanbieder) kosten als je na ondertekening van de offerte besluit om er toch van af te zien. Ook betaal je soms een bedrag om de offerte juist te verlengen. Dat is de bereidstellingsprovisie.

Je stuurt de hypotheekofferte ondertekend terug naar de geldverstrekker. Als je dit op tijd hebt gedaan, dan is het een kwestie van afwachten tot het passeren van de hypotheek. Zorg ervoor dat de overdracht gepland staat vóór de passeerdatum. Je hypotheek gaat in op het moment dat je de hypotheekakte bij de notaris ondertekend.

Nee, voor de bank is de offerte bindend. Jij krijgt 14 dagen bedenktijd om het aanbod uit de offerte al dan niet te accepteren. Terwijl die bedenktijd loopt, moet de geldverstrekker het aanbod laten staan. Intrekken of aanpassen is niet toegestaan.