Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen

Het nabestaandenpensioen is de uitkering die je mogelijk krijgt als je partner of ouder komt te overlijden. Er zijn een aantal soorten nabestaandenpensioen; vanuit de Algemene Nabestaandenwet, een aanvullend nabestaandenpensioen vanuit het werk van je partner of pensioen vanuit een levensverzekering. Dit nabestaandenpensioen geldt voor de achterblijvende partner, maar ook voor eventueel minderjarige kinderen. In dat laatste geval heet het wezenpensioen.

Nabestaandenpensioen is iets waar je mogelijk recht op hebt als je partner overlijdt. Wil je precies weten wat je financiële rechten en mogelijkheden zijn nadat je je partner bent verloren? Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep neemt je dat graag uit handen in deze lastige periode. Dan hoef je daar zelf je hoofd niet over te breken.

Gratis kennismaken voor financieel advies

 

Drie soorten nabestaandenpensioen

Als partner zijn er drie mogelijke vormen van nabestaandenpensioen.

Automatisch is elke inwoner van Nederland verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (ANW). Vanuit die wet krijg je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een basisuitkering na het overlijden van je partner.

Daarnaast heb je mogelijk recht op aanvullend nabestaandenpensioen van het werk van je partner als jouw partner in loondienst werkte. Hoe dat precies zit, hangt af van de Cao en de precieze voorwaarden die de werkgever hanteert. Let op: was je partner ondernemer? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk deze vorm van nabestaandenpensioen niet opgebouwd.

Had je partner een levensverzekering afgesloten? Dan kan daar ook een nabestaandenuitkering uit voortkomen. De overlijdensrisicoverzekering is een bekend voorbeeld van een levensverzekering.

 

Hoeveel nabestaandenpensioen krijg je?

De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt ervan af op welk type nabestaandenpensioen je precies recht hebt. Daarnaast speelt onder meer het volgende een rol:

  • Jullie burgerlijke staat. Als er sprake is van een nabestaandenpensioen, dan hebben jij en je partner daar automatisch recht op wanneer jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Als je met elkaar samenwoont, kun je elkaar als partner hiervoor aanmelden. Vaak heb je dan wel een samenlevingscontract nodig.
  • De pensioenregeling. Niet in elke pensioenregeling is een nabestaandenpensioen vastgelegd. Maar in de meeste regelingen is van zo’n pensioen wel sprake. Check hoe dit zit bij jouw pensioenregeling.
  • Risicobasis/opbouwbasis. Bij de ene regeling is sprake van nabestaandenpensioen op risicobasis; de andere regeling is op opbouwbasis. Risicobasis betekent dat de nabestaanden alleen nabestaandenpensioen krijgen zolang je via je werkgever meedoet aan de pensioenregeling. Opbouwbasis betekent dat je hoe dan ook een bedrag aan nabestaandenpensioen opbouwt. Dus ook als je niet meer aan de regeling deelneemt.
  • Wanneer je partner overlijdt. Het speelt mee of je partner voor of na de pensioendatum overlijdt. Hierover kun je meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.
  • Of je partner eerder is gescheiden. In dat geval gaat mogelijk een deel van het nabestaandenpensioen naar de ex-partner van de overledene. Dit heet het bijzonder partnerpensioen.

Oscar NoorlagTip: Je kunt zelf checken hoeveel nabestaandenpensioen je partner heeft opgebouwd. Dit kun je inzien door op Mijnpensioenoverzicht.nl in te loggen met het DigiD van je partner. Wil je weten hoeveel nabestaandenpensioen jij hebt opgebouwd? Dat kun je bij Mijnpensioenoverzicht.nl bekijken door met je eigen DigiD in te loggen.

Advies over je pensioenzaken?

Wil je je pensioen een keer volledig laten nalopen om te bepalen of jij dit goed geregeld hebt? Of heb je door het overlijden van je partner of ouder te maken met nabestaandenpensioen? Onze financieel adviseurs staan graag voor je klaar. Plan een gratis oriëntatiegesprek om in een uitgebreid persoonlijk gesprek jouw situatie te bespreken.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Mensen vragen ook

Je hebt automatisch recht op aanvullend nabestaandenpensioen als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en je partner komt te overlijden. Voorwaarde is uiteraard wel dat in de pensioenregeling van je partner het nabestaandenpensioen is vastgelegd. Wonen jullie samen? Dan heb je alleen recht op aanvullend nabestaandenpensioen als je partner jou hiervoor aanmeldt bij het pensioenfonds of de verzekeraar. Ook minderjarige kinderen hebben recht op nabestaandenpensioen als hun ouder komt te overlijden.

Het nabestaandenpensioen komt meestal neer op 70% van het uiteindelijke ouderdomspensioen dat je partner zou opbouwen. Let op: als er tussentijds van baan is gewisseld, dan valt het nabestaandenpensioen vaak wat lager uit. Ook is het sterk afhankelijk van de genoemde factoren hierboven, zoals hoe oud je partner was en of het om een pensioen op opbouw- of op risicobasis gaat.