Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentetype

Rentetype

Het rentetype gaat over de keuzes die je maakt voor je hypotheekrente in de hypotheekofferte. Kies je bijvoorbeeld voor een vaste of variabele rente? En als je een renteaanbod accepteert, ga je dan voor dagrente, dalrente of offerterente? Het rentetype heeft te maken met al die keuzes.

Daarnaast wordt de term soms gebruikt als er sprake is van een speciale rente-constructie, zoals een plafondrente. Dit houdt in dat je een variabele rente afspreekt, maar dat het rentepercentage – wat de markt ook doet – nooit boven een bepaald percentage uitkomt.

Advies over een passende hypotheek?

 

Rentetype: vaste of variabele rente?

Je hebt allereerst de keuze tussen een variabele rente en een bepaalde rentevaste periode. Bij een variabele rente betaal je altijd de actuele marktrente. Stijgt de rente? Dan merk je dat meteen in je maandlasten. Daalt de rente juist? Dan profiteer je daar ook direct van mee. Op het moment dat je de hypotheek afsluit, ligt de variabele rente altijd lager dan die bij een rentevaste periode. Maar je hebt dus kans dat je in de toekomst meer gaat betalen dan als je de rente laat vastzetten.

Een vast rentetype geeft meer zekerheid. Je betaalt gedurende de rentevaste periode elke maand hetzelfde rentepercentage, hoe de marktrente zich ook ontwikkelt. Je kunt kiezen tussen verschillende rentevaste periodes. Denk aan één, vijf, tien, twintig of dertig jaar. Onze hypotheekadviseurs kunnen je persoonlijk advies geven over het rentetype dat bij jou past.

Oscar NoorlagTip: Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente zal zijn. Vooral als de renteverwachting is dat de hypotheekrente gaat stijgen, is het gunstig om je rente voor langere tijd vast te zetten.

Rentetype: dagrente, dalrente of offerterente?

Daarnaast heb je de keuze tussen dagrente, dalrente en offerterente. Dit gaat over de afspraken die je maakt voor de periode tussen het tekenen van de hypotheekofferte en de ondertekening van de hypotheekakte. In die periode kan de hypotheekrente zich op allerlei manieren ontwikkelen. Het rentetype dat je kiest, zegt iets over wat je uiteindelijk betaalt.

  • Bij offerterente betaal je hoe dan ook de rente die in de hypotheekofferte staat. Ongeacht hoe de rente zich in de tussentijd heeft ontwikkeld.
  • Bij de dagrente betaal je het rentepercentage dat geldt op de dag dat jouw hypotheekakte passeert bij de notaris, mits de rente op dit moment lager ligt dan toen je de hypotheekofferte Is de rente sindsdien gestegen? Dan betaal je de eerdere offerterente. Je betaalt dus het laagste percentage van die twee. Maar lag de rente nog lager tussen de hypotheekofferte en de hypotheekakte in? Dan profiteer je daar niet van mee.
  • Bij de dalrente betaal je de laagste rente die is gemeten in de periode tussen jouw ondertekening van de hypotheekofferte en het moment van passeren bij de notaris. Je betaalt wel wat toeslag omdat dit rentetype altijd gunstig voor je uitpakt.

 

Waar doe ik goed aan qua rentetype?

Bij het afsluiten van een hypotheek vliegt het vakjargon je om de oren. Rentetypen, hypotheekvormen, voorwaarden – je hebt nogal wat keuzes te maken. Wil je zeker weten dat je goede keuzes maakt voor jouw hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs geven je graag passend advies over alles wat bij je hypotheek komt kijken. Inclusief het rentetype.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Bij een vaste hypotheekrente heb je meer zekerheid: je betaalt gedurende een bepaalde periode elke maand exact hetzelfde rentepercentage. Bij een variabel rentetype heb je die zekerheid niet; je rentepercentage wordt steeds gebaseerd op de actuele marktrente. Dit kan in je voordeel werken als de hypotheekrentes dalen. Maar het is juist nadelig als de rente stijgt.

Dit verschilt sterk per situatie en per persoon. Een variabel rentetype kan verstandig zijn als de verwachting is dat de hypotheekrente gaat dalen. Je profiteert dan van die daling mee. Bovendien ligt de variabele rente op het moment van afsluiten standaard lager dan de vaste rente op hetzelfde moment. Maar een variabele rente brengt ook risico’s met zich mee. Als de rente stijgt, dan kunnen je maandlasten in één klap een stuk hoger zijn. Dit moet je wel kunnen dragen. Ook heb je weinig zekerheid over je maandelijkse lasten in de toekomst.