Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Startershypotheek

Startershypotheek

Koop je je eerste eigen woning? Dan sluit je daarvoor waarschijnlijk een startershypotheek af. Dit is niet één specifieke hypotheekvorm. Het houdt simpelweg in dat je voor het eerst een hypotheek afsluit. Voor je startershypotheek kun je uit allerlei opties kiezen. Neem je bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en/of een deels aflossingsvrije hypotheek? Ook kun je soms kiezen voor aanvullende opties, zoals een Starterslening of Nationale Hypotheek Garantie om je kansen op een hypotheek te vergroten.

Hoeveel startershypotheek kun je krijgen?

Dat is waarschijnlijk de eerste prangende vraag die je hebt als je voor het eerst een woning wilt kopen. Als je nog niet zo lang aan het werk bent, heb je vaak wat minder spaargeld en verdien je ook nog relatief weinig. Misschien vraag je je daardoor af of een startershypotheek voor jou wel haalbaar is. Gelukkig is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Via onze rekentool kun je een eerste indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek. De tool houdt overigens niet rekening met alle aspecten van jouw persoonlijke situatie. Wil je precies weten wat jouw hypotheekopties zijn? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Die maken een uitgebreide berekening voor je. Gratis en vrijblijvend!

Gratis gesprek over jouw hypotheekopties

 

Quote: Vaak zien we dat er meer opties zijn voor een startershypotheek dan mensen denken. Je kunt bijvoorbeeld mogelijk meer lenen door een Starterslening, door een NHG-hypotheek te nemen of door je te verdiepen in een maatwerkhypotheek. Onze adviseurs kennen al die opties en vertellen je graag wat voor jou passend is.

Welk type startershypotheek kies je?

Voor een startershypotheek kun je kiezen tussen twee hypotheekvormen als je wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek:

  1. Annuïteitenhypotheek: je betaalt elke maand precies hetzelfde brutobedrag (bestaande uit aflossing en rente), waarbij je in het begin wat meer rente betaalt en na verloop van tijd meer aflossing.
  2. Lineaire hypotheek: je lost elke maand precies evenveel af, waardoor je hypotheekschuld sneller daalt en je in totaal wat minder rente kwijt bent. De rente die je betaalt, wordt maandelijks berekend over de openstaande hypotheekschuld.

Daarnaast kun je kiezen voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Daarop hoef je niet tussentijds af te lossen; wel betaal je maandelijks een bedrag aan rente. Houd er rekening mee dat je deze hypotheekvorm voor maximaal 50% van de marktwaarde van je huis mag afsluiten. Ook heb je bij deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Startershypotheek: met of zonder NHG?

Bij een startershypotheek tot een bepaald bedrag (maximaal € 435.000,- of € 461.100,- (2024) als je kiest voor energiebesparende maatregelen) kun je Nationale Hypotheek Garantie nemen. Dit is een vangnet voor als je in de problemen komt met de terugbetaling van je hypotheek. Dat geeft je extra zekerheid én levert je ook een interessante rentekorting op.

Het is niet altijd nodig om een NHG-hypotheek te nemen. Maar vanwege de extra zekerheid en lagere rente kan het wel een interessante optie zijn om te overwegen.

Waar sluit ik een passende startershypotheek af?

Het aanbod aan startershypotheken is enorm. Waar sluit je dan een passende hypotheek af? Welke voorwaarden zijn het meest interessant? En waar moet je nog meer op letten? Onze hypotheekadviseurs geven antwoord op al je vragen. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek daarin vrijblijvend wat jouw opties zijn.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Hoeveel je kunt lenen als starter, hangt af van de waarde van je woning en je inkomen. Voor een startershypotheek geldt dat je maximaal 100% van je woningwaarde mag lenen. Gebruik je je hypotheek deels voor energiebesparende maatregelen, dan zijn de normen iets soepeler en geldt 106% als maximum. Daarnaast wordt je hypotheek getoetst aan je inkomen. Dat is bepalend voor hoeveel jij kunt lenen. Houd er verder rekening mee dat je zelf geld moet inleggen voor de diverse kosten koper, zoals de kosten voor hypotheekadvies en de notariskosten. Onze hypotheekadviseurs kunnen in een gratis oriëntatiegesprek uitrekenen hoeveel jij kunt lenen.

Je moet op z’n minst iets van eigen geld inbrengen als je een woning koopt. Daarmee kun je de kosten koper betalen. Die kun je namelijk niet meer meefinancieren met je hypotheek. Je zult dus minimaal een paar duizend euro daarvoor moeten reserveren. Bedenk verder dat een eventuele verbouwing en het interieur ook geld kosten. Houd ook daar geld voor apart.