Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Starterslening

Starterslening

Als starter kun je niet altijd voldoende hypotheek krijgen om een woning te financieren. Een Starterslening biedt dan uitkomst. Dit is een aantrekkelijke lening waarvoor je pas na drie jaar maandlasten gaat betalen. Ook ligt de rente lager dan gebruikelijk. Dankzij een Starterslening heb je wellicht meer mogelijkheden om een woning te financieren. Je vult er als het ware het gat mee op tussen je maximale hypotheek en de aankoopprijs van je eerste woning.

Advies over je hypotheekopties?

 

Maandlasten bij de Starterslening

Een Starterslening bestaat uit twee leningdelen; de Starterslening (waarop je annuïtair aflost) en de Combinatielening (de lening ter hoogte van drie jaar aan aflossing, omdat je pas na die drie jaar gaat aflossen). Over de Starterslening krijg je hypotheekrenteaftrek, net als over je hypotheek. De rente over de Combinatielening is niet aftrekbaar.

In de eerste drie jaar heb je bij de Starterslening geen maandlasten. Je betaalt dan geen rente en ook geen aflossing. De Combinatielening loopt in die jaren op, maar daar merk je qua maandlasten niets van. Je betaalt in die drie jaar wel maandlasten over de hypotheek die je naast de Starterslening hebt lopen.

Na die drie jaar betaal je rente en aflossing over de Combinatie- en de Starterslening. Overigens wordt dan met je meegedacht wat qua maandlasten haalbaar is. Er wordt dan opnieuw gekeken naar je inkomen en maximale hypotheek. Is je maximale leenbedrag nu voldoende om de hypotheek volledig zelf te betalen, dan start je met aflossen en rente betalen. Als dat niet zo is, dan krijg je uitstel van rentebetaling. Je gaat dan maandlasten betalen die wel bij je inkomen aansluiten. Na 6, 10 en 15 jaar wordt opnieuw een hertoetsing gedaan.

Quote: Je lost altijd in 30 jaar af op de Starterslening. Let op: heb je na 30 jaar nog niet de volledige Starterslening betaald, dan moet je de restschuld in één keer betalen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluiten.

Kan ik een Starterslening aanvragen?

Er kleven wat voorwaarden aan een Starterslening. Niet iedereen kan deze lening zomaar aanvragen. De belangrijkste voorwaarden zijn als volgt:

  • De lening is bedoeld voor je eerste koophuis.
  • Je gaat zelf (of samen met een partner) in die woning wonen.
  • Je woont in een gemeente die de Starterslening aanbiedt. Je kunt checken via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) of dat het geval is.
  • Je hypotheek bedraagt (in 2024) niet meer dan € 435.000,- of € 461.100,- (met energiebesparende maatregelen).
  • Je sluit daarnaast geen andere leningen af voor het financieren van je woning.

Wil je een Starterslening aanvragen? Dan ben je verplicht om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te nemen. NHG biedt je een vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek, ook als je eventueel met een gedwongen verkoop te maken krijgt. Daarnaast levert NHG je een aantrekkelijk rentevoordeel op: je gaat er een iets lagere rente door betalen.

Jouw hypotheekopties bespreken?

Ben jij een starter op de woningmarkt en ben je benieuwd wat jouw kansen zijn om een woning te kopen? Met of zonder Starterslening? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs. Die laten je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn.

Gratis adviesgesprek

Mensen vragen ook

Dit is op zich lastig. Je moet namelijk de kosten koper zelf betalen en kunt die niet meefinancieren met je hypotheek. Maar er zijn opties als je bijvoorbeeld een schenking van je ouders ontvangt. Het is niet mogelijk om naast een Starterslening een extra lening af te sluiten voor de kosten koper.

Of je een Starterslening kunt aanvragen, hangt onder andere af van de gemeente waar je woont. Niet elke gemeente biedt dit type lening aan. Bekijk op SVn.nl in welke gemeenten je een Starterslening kunt aanvragen.

Net als een hypotheek sluit je een Starterslening ook af voor een periode van 30 jaar. In de eerste drie jaar hoef je nog geen aflossing en rente te betalen over de lening. De lening moet na die 30 jaar zijn afgelost. Tussentijds aflossen is mogelijk en is boetevrij. Je Starterslening loopt natuurlijk korter als je deze al eerder volledig hebt terugbetaald.

Je mag ook met een Starterslening niet méér dan 100% van je woningwaarde lenen. Je kunt dankzij een Starterslening dus wel meer bieden dan als je van alleen een hypotheek afhankelijk bent. Maar houd er rekening mee dat je nooit méér dan de marktwaarde kunt bieden, tenzij je eigen geld inbrengt natuurlijk.