Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoe werkt dat, een bestaand huis kopen?

Een bestaand huis kopen is niet zomaar geregeld. Zodra je hét huis van je dromen op Funda hebt gespot, volgen er nog heel wat stappen voordat die mooie woning echt van jou is. We nemen je mee in het proces. Of je nu een eerste woning of een volgend huis koopt, de volgende stappen zal je hiervoor altijd doorlopen.

En geen zorgen: dat hoef je niet alleen te doen. Onze aankoopmakelaars en hypotheekadviseurs kunnen je bij elke stap begeleiden.

Stap 1. Kan ik deze woning kopen?

Voordat je je zoektocht naar een nieuwe woning start, is het handig om helder te hebben hoeveel je budget bedraagt. Zo voorkom je dat je je zinnen hebt gezet op een prachtige woning die dan niet betaalbaar blijkt te zijn.

Je budget voor een woning berekenen

Je budget voor je woning bestaat uit het eigen geld dat je inbrengt, de eventuele overwaarde op je eerdere huis en de hypotheek die je afsluit. Ontvang je daarnaast een schenking? Dan komt dat ook nog bij je budget.

Ben je benieuwd hoeveel jij maximaal voor een bestaande woning kunt lenen? Al binnen een paar minuten kun je dat voor jezelf helder krijgen door je maximale hypotheek te berekenen. Gewoon via onze site. Heb je al een bestaande hypotheek? Houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder kunt lenen dan de online berekening laat zien.

Bereken je maximale hypotheek

Wil je zeker weten hoeveel jij kunt lenen voor een bestaande woning kopen? En ben je ook benieuwd hoeveel je maandlasten dan exact zouden bedragen, of hoe het zit met de overwaarde op je eerdere huis? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Die kunnen in het eerste gesprek (dat je niets kost) al precies voor je uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn.

Hoe zit dat als zzp’er?

Werk je als zzp’er en heb je wensen om een bestaande woning te kopen? Ook dan zijn er gelukkig vaak wel mogelijkheden. Een zzp-hypotheek werkt iets anders dan een gewone hypotheek, maar zolang je goede winstcijfers kunt laten zien zijn de opties voor zo’n hypotheek er zeker. Vaak komt het erop neer dat je je laatste drie jaar aan winst- en verliesrekeningen laat zien en dat het gemiddelde daarvan telt als jouw jaarinkomen.

Bereken alvast jouw maximale zzp-hypotheek. En geen zorgen: ook als je pas één jaar ondernemer bent, zijn er wellicht hypotheekopties.

Bereken je maximale zzp-hypotheek

En wat als je geen vast contract hebt?

Heb je een baan met een tijdelijk contract, werk je op uitzendbasis of ben je flexwerker? Ook dat hoeft een hypotheek niet in de weg te staan. Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag welke opties jij hebt voor een hypotheek zonder vast contract.

Stap 2. De woningzoektocht

Als je precies weet hoeveel jij aan een woning kunt besteden, kan de grote zoektocht naar hét droomhuis beginnen. Vaak zal je als eerste een wensenlijstje opstellen. Heb jij al helder aan welke criteria jouw droomwoning in elk geval moet voldoen? Misschien drie of vier slaapkamers? Een tuin of een ruim balkon? Een bad in de badkamer? En ben je wel of niet bereid om door dingen heen te kijken en bijvoorbeeld een keuken of badkamer volledig te laten vervangen?

Op Funda kun je een groot deel van de woningen bewonderen die op dit moment te koop staan. Ook via de makelaars van Van Bruggen Adviesgroep staan een aantal huizen te koop. Wie weet zit jouw droomhuis ertussen. Bekijk de woningen uit ons aanbod hieronder.

Een aankoopmakelaar inschakelen?

Een bestaand huis kopen is op deze oververhitte woningmarkt nog niet gemakkelijk. Maar met een aankoopmakelaar aan je zijde kun je je kansen vergroten. De aankoopmakelaar weet vaak al welke woningen in de verkoop komen voordat ze op Funda staan. Ook kan hij met je meegaan naar bezichtigingen om je bijvoorbeeld te adviseren over gebreken of kleine lettertjes (erfpacht, bestemmingsplannen, etc.) die jij in je enthousiasme misschien over het hoofd ziet.

En ga je een bod uitbrengen? Dan adviseert hij je over een passende biedingsstrategie en een strategisch bod dat niet te hoog en ook niet te laag is.

Marleen OverduinKortom: de aankoopmakelaars van Van Bruggen Adviesgroep helpen je graag bij jouw zoektocht naar een woning. Van begin tot eind kunnen zij je tijdens dit spannende proces begeleiden.

Stap 3. Woning bezichtigen

Tijdens het scrollen door het Funda-aanbod stop je plots: dat ene pareltje van een huis lijkt aan al je wensen te voldoen. Binnen een mum van tijd staat de bezichtiging gepland. Nu maar hopen dat het huis in het echt net zo mooi is als de foto’s doen vermoeden.

Bereid je goed voor door alvast punten te noteren waar je in het bijzonder benieuwd naar bent. Staat het toilet bijvoorbeeld niet op de foto’s? Ben je benieuwd of er ook een berging bij de woning hoort? Of wil je weten of de huidige bewoners de prachtige visgraatvloer voor jou als nieuwe bewoner achterlaten? Noteer het van tevoren, zodat je naderhand alles weet wat je wilt weten over het huis.

Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, zal die vaak met je mee gaan naar een bezichtiging. Dat is fijn, want een aankoopmakelaar houdt je scherp.

Stap 4. Een bod uitbrengen

Ben je na de bezichtiging zeker van je zaak en zie jij jezelf hier al helemaal wonen? Dan kun je een bod uitbrengen op de woning. Spannend! In deze tijd zijn er vaak meerdere geïnteresseerden voor een woning, waardoor je het met je bod waarschijnlijk tegen anderen moet opnemen. Belangrijk dus dat je bod aantrekkelijk is voor de verkopers!

Als je een bod gaat uitbrengen, is een aankoopmakelaar al helemaal handig. Die kan voor je uitzoeken voor welk bedrag soortgelijke woningen worden verkocht, zodat je een goed beeld krijgt bij een tactisch bod. Tegelijkertijd helpt hij je om niet uit enthousiasme of angst (dat de woning aan je neus voorbijgaat) te veel te bieden.

Ontbindende voorwaarden

Houd bij je bod ook rekening met de ontbindende voorwaarden. Vaak is het gebruikelijk om een bod uit te brengen onder voorbehoud van financiering. Je kunt dan nog boetevrij onder de koop uit als je de financiering voor het huis niet rond krijgt. Ook andere voorwaarden zijn mogelijk, zoals een voorbehoud van bouwkundige keuring of een voorbehoud verkoop eigen huis.

Kosten koper

Realiseer je verder dat je ook te maken krijgt met kosten koper, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Die kosten zal je met je eigen geld moeten financieren en komen nog bovenop het bod. Naast de kosten koper betaal je andere bijkomende kosten, die voor een groot deel te maken hebben met de financiering. Denk aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor financieel advies, de taxatiekosten, de kosten van een bankgarantie en eventuele NHG-kosten.

Stap 5. Bod geaccepteerd? Koopovereenkomst tekenen!

Krijg je het verlossende telefoontje (of mailtje) dat jouw bod is geaccepteerd? Proost, op jouw nieuwe huis! Dan ga je binnen een paar dagen met de verkopers om tafel zitten om de koopovereenkomst te ondertekenen. Na die ondertekening heb jij als koper nog drie dagen bedenktijd, waarin je eventueel onder de koop uit komt. Daarna is de koop rond en kun je alleen nog op grond van de ontbindende voorwaarden de koop ontbinden. Het huis wordt straks echt van jou.

Bouwkundige keuring

Eventueel kun je tijdens de drie dagen bedenktijd of daarna (bij een voorbehoud van bouwkundige keuring) nog een keuring laten uitvoeren door een bouwkundig expert. Dit is vooral verstandig als sprake is van een oudere woning of als je veel achterstallig onderhoud verwacht.

Oscar NoorlagGoed om te weten: door zo’n keuring weet je precies hoeveel de kosten voor onderhoud bedragen. En zijn die fors hoger dan gehoopt? Dan kun je bij een voorbehoud van bouwkundige keuring nog onder de koop uit.

Stap 6. De hypotheek regelen

Nu je weet dat de woning van jou wordt, ga je de hypotheek afsluiten. Of nee, eerst een aanvraag daarvoor doen. Dit is het moment dat je opnieuw je hypotheekadviseur inschakelt. Jouw Van Bruggen-hypotheekadviseur is volledig onafhankelijk en kan voor jou tientallen verschillende hypotheken (van diverse aanbieders) vergelijken op rente en voorwaarden. Zo kan hij je juist een hypotheek aanraden die goed bij jou past.

De hypotheekadviseur neemt je uiteraard uitgebreid mee in dit proces en geeft je advies over alle keuzes die je rondom je hypotheek moet maken. Voor welke hypotheekvorm (annuïtair, lineair of aflossingsvrij of een combinatie) kies je? Neem je je eventuele eerdere hypotheek mee of sluit je die over? Hoe lang zet je de rente vast? Kies je voor een hypotheek met of zonder NHG? Heb je eventueel een overbruggingskrediet nodig om de overwaarde op je huidige woning alvast te kunnen inzetten? En welke verzekeringen zijn nuttig om bij je hypotheek af te sluiten?

Jouw hypotheekadviseur helpt je om over al die zaken de juiste keuzes te maken. Zo kan hij een rente-aanbod voor je aanvragen bij de gewenste hypotheekaanbieder. Als dat aanbod akkoord is, zet hij de definitieve aanvraag voor je in gang.

Hypotheekadvies inschakelen

Stap 7. Oplevering en sleuteloverdracht

Zodra de hypotheek geregeld is, is het een kwestie van de dagen aftellen tot het grote moment: de sleuteloverdracht. Het moment waar je al die tijd bij een bestaand huis kopen naar hebt uitgekeken.

Voordat je de eigendomsakte bij de notaris ondertekent, loop je nog een keer met de makelaar door de woning om te checken of alles in orde is. Daarna gaan jij en de verkoper naar de notaris om daar de handtekening te zetten onder de eigendomsakte. Ook onderteken jij de hypotheekakte. Daarmee is de hypotheek rond.

Tips voor een bestaand huis kopen

Bij een bestaand huis kopen moet je op een aantal specifieke zaken letten. Je krijgt mogelijk te maken met eventuele gebreken of misschien met een verkoopmakelaar die de woning rooskleuriger voorstelt dan die is, etc. Dit zijn een aantal tips voor succesvol een bestaand huis kopen.

  1. Zet je roze bril af. Laat je niet te veel verleiden door de foto’s die op Funda staan. Besef dat de minder positieve details van het huis vaak niet op foto’s te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan afgebladderd schilderwerk, houtrot of beschadigingen aan de vloer. Kijk daarom bij de bezichtiging altijd kritisch naar de details en stel vragen aan de verkoper of zijn makelaar.
  2. Maak zelf een rondje tijdens de bezichtiging. Bij het bezichtigen zal de verkoopmakelaar je vaak een rondleiding geven, waarbij hij uiteraard speciaal aandacht besteedt aan de pluspunten van het huis. Schroom niet om daarna nog zelf een rondje te maken, waarbij je bijvoorbeeld ook het toilet bekijkt dat de makelaar je niet heeft laten zien of een blik werpt op het schilderwerk.
  3. Neem iemand mee bij de bezichtiging, ook als je in je eentje een huis koopt. Twee zien meer dan één. Een aankoopmakelaar inschakelen is ook om die reden handig. Bedenk je dat een aankoopmakelaar het kopen van huizen als dagelijkse bezigheid heeft. Daardoor kan hij jou goed helpen bij dit proces en je ook helpen om niets over het hoofd te zien.
  4. Schakel hypotheekadvies in voordat je gaat oriënteren. Zorg ervoor dat je al vóór de bezichtiging weet tot hoever je kunt gaan qua bod, ook rekening houdend met je eventuele overwaarde en de kosten koper. Zo voorkom je vervelende teleurstellingen achteraf.
  5. Denk ook na over de mogelijkheden voor je huis verkopen. Als je al een koopwoning hebt, zal je dat huis waarschijnlijk te koop zetten zodra je een nieuwe woning koopt. Je hebt twee opties. Verkoop je eerst je huidige woning en ga je dan pas op zoek naar een nieuw huis? Of koop je eerst een nieuwe woning en zet je pas later je huidige woning te koop? Beide hebben voor- en nadelen. Overigens kan een overbruggingskrediet je helpen om, ook als je huidige woning nog niet is verkocht, de overwaarde daarop alvast in te brengen in je nieuwe huis.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Wil jij een bestaand huis kopen? En wil je precies weten welke mogelijkheden je hebt qua hypotheek? En zou je graag tijdens het koopproces goede begeleiding krijgen? Bij Van Bruggen Adviesgroep vind je zowel hypotheekadviseurs als aankoopmakelaars. Die helpen je met alle plezier tijdens dit proces.

In een eerste vrijblijvend gesprek kan een hypotheekadviseur je al laten weten hoeveel jij te besteden hebt aan een woning. Kost je niets, geeft je wel veel duidelijkheid.

Gratis kennismaking plannen

Veelgestelde vragen over bestaand huis kopen

Bereken online alvast jouw maximale hypotheek. Ga je je echt serieus op huizen oriënteren? Dan kunnen onze hypotheekadviseurs je in een eerste gesprek meer vertellen over jouw exacte budget voor een woning, ook rekening houdend met je eventuele overwaarde op een eerder huis en je eigen geld. Bedenk dat een bestaande hypotheek soms betekent dat je minder kunt lenen dan een simpele online berekening weergeeft.

In deze tijd van krapte op de woningmarkt is het extra verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die helpt je om bij de bezichtiging niets over het hoofd te zien, kan je tippen op woningen al voordat ze op Funda staan en geeft je advies over een aantrekkelijk en goed bod.

In plaats van een bestaand huis of een nieuwbouwhuis te kopen, kun je ook zelf een huis bouwen. Je koopt dan aan kavel en laat daarop in eigen beheer een woning bouwen. Daar komt natuurlijk het nodige bij kijken, maar met een aannemer bestaan die mogelijkheden zeker. Onze hypotheekadviseurs kunnen je graag laten weten hoe het daarbij zit met je hypotheekmogelijkheden.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak