Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) laat je een bouwkundig expert onderzoek doen naar de staat van de woning. Diegene bekijkt de woning tot in detail en let daarbij op allerlei (bouwkundige) aspecten en eventuele verborgen gebreken.

De bouwkundig specialist zal bijvoorbeeld kijken naar de volgende punten:

  • de fundering;
  • de kozijnen;
  • de staat van het dak;
  • mogelijke vochtplekken of lekkage;
  • de cv-ketel;
  • eventueel aanwezig asbest;
  • de veiligheid van elektra.

Oscar NoorlagLet op: ook na de keuring kan je soms alsnog te maken krijgen met verborgen gebreken. Dit komt doordat de expert alleen kijkt naar wat zichtbaar is zonder bijvoorbeeld muren open te breken.

Het bouwkundig rapport

Uit zo’n keuring volgt een bouwkundig rapport, waarin op een rij staat welk onderhoud wanneer nodig is en met welke kosten je daarvoor rekening moet houden. Daarin zal de expert onderscheid maken tussen drie soorten kosten:

  1. kosten op termijn;
  2. directe kosten voor direct noodzakelijk onderhoud;
  3. kosten voor mogelijke woningverbetering.

Waarom laat je een bouwkundige keuring doen?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht als je een huis koopt. Alleen in enkele gevallen, bijvoorbeeld als je een wat ouder huis koopt, zal de hypotheekaanbieder soms van je eisen dat je een bouwkundige keuring laat doen. Vaak is dat zo als uit het taxatierapport blijkt dat er sprake is van (veel) achterstallig onderhoud.

Ook zonder die verplichting is zo’n keuring handig. Niet alles wat aan de woning moet gebeuren, kun je namelijk met het blote oog zien. Problemen als asbest, houtrot of een lek dak merk je waarschijnlijk niet zomaar op tijdens de bezichtiging, terwijl die problemen jou wel met hoge extra kosten kunnen opzadelen.

Een bouwkundige keuring is bedoeld om te voorkomen dat jij voor onaangename verrassingen qua onderhoudskosten komt te staan. Tijdens de bezichtiging kan je aankoopmakelaar al meekijken naar punten als vocht in de muren of gebreken aan de fundering. Maar voor de dingen die niet in één oogopslag te zien zijn, is er de bouwkundig expert. Hij bekijkt je woning tot in de details en brengt je op de hoogte van alles wat aan de woning moet gebeuren.

Het hoeft niet zo te zijn dat je meteen van de koop afziet als er veel aan de woning moet gebeuren. Maar zodra je weet wat je kwijt bent, kun je die informatie gebruiken om een weloverwogen beslissing over het huis te nemen en rekening houden met de toekomstige kosten. Ook kun je de kostenindicatie uit het bouwkundig rapport soms strategisch inzetten in je onderhandelingen met de verkoper.

Bouwkundige keuring bij bestaande bouw

Wil je een bestaand huis kopen? Dan is het advies om in elk geval bij oudere woningen een bouwkundige keuring te laten doen. Het wordt aangeraden om hier altijd voor te kiezen als je woning vóór 1990 is gebouwd. De kans is dan groter dat er iets aan de woning mankeert dan bij nieuwere woningen. Met name bij heel oude huizen is zo’n keuring haast een vereiste. Zo wordt in woningen regelmatig asbest gevonden. Als dat ook voor jouw huis geldt, is het fijn om daarvan op de hoogte te zijn.

Ook bij wat nieuwere huizen zou je weleens op onverwachte gebreken kunnen stuiten, bijvoorbeeld als de vorige eigenaren (niet al te getalenteerde) hobbyklussers waren. Dan geeft de keuring je duidelijkheid over waar je aan toe bent.

Bouwkundige keuring bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning, waarvan jij de eerste bewoner bent, ligt een bouwkundige keuring misschien op het eerste gezicht minder voor de hand. Op het moment dat je de woning koopt, moet deze nog gebouwd worden en is een keuring dus nog niet mogelijk.

Marleen OverduinTip: Wij adviseren bij de oplevering van het huis een bouwkundig expert te laten meekijken of alles volgens de eisen is opgeleverd. Door de aannemer al bij de oplevering op gebreken te wijzen, kan hij die nog oplossen en hoef jij niet later voor die kosten op te draaien.

Bouwtechnische keuring voor, tijdens of na het bieden?

Steeds vaker zie je dat mensen een bouwkundige keuring laten doen tijdens de drie dagen bedenktijd. Je kunt dan nog zonder gedoe van de koop afzien als de uitslag van de keuring tegenvalt.

Een bouwkundige keuring doen voordat je een bod uitbrengt, komt bijna nooit voor. Dan maak je immers al kosten, terwijl je niet zeker weet of je wel op het huis wilt gaan bieden.

Verder komt het regelmatig voor dat mensen de bouwkundige keuring laten doen na ondertekening van het koopcontract. Dat klinkt misschien vreemd. Zit je dan al vast aan de koop, ook als de kosten tegenvallen? Nee hoor, je kunt een voorbehoud van bouwkundige keuring afspreken als een van de ontbindende voorwaarden. Dat betekent dat je de koop zonder boete mag ontbinden als de kosten voor direct noodzakelijk onderhoud boven een door jou bepaald bedrag uitkomen.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Voor een bouwtechnische keuring betaal je vanzelfsprekend een bedrag aan kosten. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n € 350,-. Houd er wel rekening dat de precieze kosten afhankelijk zijn van de specialist die je inschakelt en ook afhangen van onder meer de grootte van je woning.

Die kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar, behalve als een bouwkundige keuring voor jou verplicht is gesteld door de hypotheekaanbieder.

Hoe zit het met de kosten die uit de keuring komen?

In principe heb jij als koper een onderzoeksplicht tijdens het bezichtigen van het huis. Er wordt van jou verwacht dat je zelf op zoek gaat naar mogelijke gebreken. Gebreken die na ondertekening van het koopcontract aan het licht komen, zijn voor jouw rekening als koper.

Maar daar zijn twee uitzonderingen op. De verkoper moet de herstelkosten wel betalen als…

  • …het gaat om een ernstig gebrek.
  • …de verkoper van het gebrek op de hoogte was, maar het niet heeft gemeld.

In die gevallen zal je met de verkoper in gesprek gaan en kun je mogelijk om een vergoeding van (een deel van) de kosten vragen. Je aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Is een keurig nodig bij verkoop van je huis?

Ga je je huis verkopen? Ook dan kun je een bouwkundige keuring laten doen. Dit kan verstandig zijn omdat je dan zeker weet dat je de kopers kunt wijzen op eventuele gebreken en dat die niet later pas naar voren komen. Ook geeft het de koper vertrouwen als jij zelf al een keuring hebt laten doen.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Sta jij op het punt om je eerste huis of een ander huis te kopen? Of wil je juist je bestaande woning verkopen? Het is altijd verstandig om een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar in te schakelen. Die begeleidt je tijdens het spannende proces, helpt je om het optimale uit de onderhandelingen te halen en zorgt ervoor dat jij sneller een woning weet te kopen of verkopen.

Meer weten over wat onze makelaars voor je kunnen betekenen? Maak een vrijblijvende eerste afspraak en ontdek het zelf.

En ga je daarna je hypotheek regelen? Dan staan we ook met hypotheekadvies voor je klaar.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen over bouwkundige keuring

Bij een bouwkundige keuring (ook wel een ‘bouwtechnische keuring’) laat je de staat van je woning beoordelen door een expert. Diegene onderzoekt jouw woning op punten als de fundering, eventuele houtrot of asbest, en geeft je op basis daarvan advies over te verrichten onderhoud. Ook zet hij de kosten voor dit onderhoud voor jou op een rij.

Als koper is het fijn om op de hoogte te zijn van eventuele gebreken. Niet alles is met het blote oog te zien. Door een expert in te schakelen die specifiek let op bepaalde bouwtechnische aspecten, weet je met welke onderhoudskosten je rekening moet houden. Je komt dan niet voor onverwachte financiële tegenvallers te staan.

In principe niet. Maar als je een wat ouder huis koopt, kan het soms zijn dat de hypotheekaanbieder een bouwtechnische keuring verplicht stelt. Dit is vaak het geval als uit de taxatie blijkt dat je minimaal 10% van de woningwaarde kwijt zal zijn aan kosten voor achterstallig onderhoud.

Dit kun je doen tijdens de drie dagen bedenktijd na het tekenen van je koopcontract of daarna. Het kan slim zijn om een voorbehoud van bouwkundige keuring te laten opnemen in het koopcontract. Dan kun je bij tegenvallende onderhoudskosten nog onder de koop uit.

Hiervoor komt een onafhankelijke bouwtechnisch expert (als in: niet de verkopend makelaar) de woning inspecteren op allerlei vooraf besproken punten, zoals de fundering, het dak, de kozijnen en eventuele houtrot. Na afloop ontvang je een bouwkundig rapport, waarin je het noodzakelijke onderhoud kunt terugvinden, inclusief de geschatte kosten daarvoor.

Dat verschilt per bouwkundig expert en is ook afhankelijk van onder meer de grootte van je woning. Maar gemiddeld zal je zo’n € 350,- kwijt zijn.

Nee, in principe niet. Alleen als de bouwkundige keuring vanuit de hypotheekaanbieder verplicht is gesteld, mag je de kosten voor de keuring aftrekken.

Je hoort vaak dat een bouwtechnische keuring vooral bij wat oudere huizen wordt gedaan, maar dit kan op zich ook bij een nieuwere woning.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak