Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Een vakantiehuis kopen: voor eigen verblijf én als investering

Een vakantiehuis koop je aan de ene kant waarschijnlijk voor je eigen plezier. Het lijkt je geweldig om een paar weken of maanden per jaar in een andere (meer natuurrijke of zonnige) omgeving door te brengen. En dan zonder daarvoor steeds een huisje of stacaravan te hoeven huren. Tegelijkertijd is een vakantiewoning een slimme investering. Als je de vakantiewoning verhuurt, kun je daar een mooi bedrag aan overhouden. Zie dat bijvoorbeeld als een handige aanvulling op je pensioen. En je bezorgt andere vakantiegangers er ook nog een fijne vakantie mee.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer opties. Je kunt het vakantiehuis ook zien als een verblijf voor de familie. Als jij er niet bent, kunnen er familieleden of vrienden overnachten. Of misschien werk je aan de andere kant van het land of wonen je kinderen ergens anders, en lijkt het je fijn om daar een verblijfplek in de buurt te hebben. Allemaal redenen om eens naar een vakantiehuis te kijken.

Hoe werkt dat: een vakantiewoning kopen?

Je kunt een vakantiewoning kopen via een organisatie (zoals Roompot) of je kunt zelf op zoek gaan naar een huis dat aan jouw wensen voldoet. Download ook ons whitepaper voor hét 10-stappenplan om een vakantiewoning te kopen.

Een vakantiewoning kopen werkt als volgt:

  1. Beslis of je de woning voor jezelf of (deels) voor verhuur koopt.
  2. Kies de locatie voor je vakantiewoning.
  3. Bepaal waar het vakantiehuis aan moet voldoen.
  4. Kijk kritisch naar wat de woning kost en of het huis het waard is (zeker bij buitenlandse vakantiehuizen).
  5. Zoek goed uit wat de bijkomende kosten (zoals verzekeringen, reiskosten en onderhoudskosten) zijn.
  6. Bekijk de woning in detail (eventueel met een aankoopmakelaar).
  7. Verdiep je in de financiering van de woning en besluit of je bijvoorbeeld kiest voor een hypotheek op je vakantiehuis of een extra hypotheek op je eerste woning.
  8. Zoek ook belastingzaken uit rondom de nieuwe woning. Je betaalt namelijk belasting over het vakantiehuis (omdat het onder je vermogen in box 3 valt). Check ook eventuele buitenlandse belastingen en of er een belastingvrijstelling geldt voor box 3 als je vakantiehuis in het buitenland ligt.
  9. Check alles juridisch goed (bijvoorbeeld of de grond jouw eigendom is, of je de woning mag verhuren en of er wellicht eisen zijn qua bouwstijl van het huis).
  10. Laat je goed adviseren over je keuzes door een financieel adviseur, zodat die alles rondom de hypotheek voor je vakantiehuis in orde kan maken en jij niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe werkt een hypotheek voor een vakantiehuis?

Er zijn twee opties om een hypotheek voor een vakantiehuis te nemen:

  1. Je sluit een extra hypotheek af op je huidige woning (op basis van de overwaarde).
  2. Je sluit een specifieke nieuwe hypotheek af voor je vakantiehuis.

Extra hypotheek op je huidige woning

Je kunt een hypotheek voor een vakantiehuis nemen als je overwaarde hebt op je eigen woning. Dan kun je een tweede huis kopen met je overwaarde. Dat tweede huis is in dit geval een vakantiewoning.

Hiervoor kun je je bestaande hypotheek verhogen (als die ruimte er is) of een tweede hypotheek nemen. Uiteraard wordt die hogere of nieuwe hypotheek wel aan je inkomen getoetst en gelden er diverse voorwaarden vanuit de geldverstrekker. Hoe dit precies zit? Dat verschilt per geldverstrekker. Een hypotheekadviseur kan je er meer over vertellen.

Die extra hypotheek op je huis besteed je dus niet aan je huidige woning, maar gebruik je om de vakantiewoning mee te financieren. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van je huidige woning? Dat hangt onder andere af van je inkomen, de overwaarde op je huis en de regels van de geldverstrekker. Belangrijk om te weten: de hypotheekrente is niet aftrekbaar.

Wil je meer weten over jouw opties voor een hypotheek voor een vakantiewoning? Onze adviseurs vertellen je er graag vrijblijvend meer over.

Plan een oriëntatiegesprek

Hypotheek op je vakantiewoning

Een andere optie is om een hypotheek af te sluiten met je vakantiewoning als onderpand. Dit kan uiteraard alleen als je inkomen het toelaat.

Houd er rekening mee dat slechts een beperkt aantal geldverstrekkers bereid zijn om een hypotheek voor een vakantiehuis aan te bieden. Helemaal bij vakantiewoningen in het buitenland is dit lastig. Je zult dan ook altijd een (soms zelfs aanzienlijk) deel van de koopsom met eigen geld moeten financieren. Ook gelden vaak diverse regels vanuit de geldverstrekker. Dus verdiep je daar goed in en laat je altijd door een financieel adviseur informeren. Ook voor een hypotheek op een vakantiehuis geldt dat de rente niet aftrekbaar is.

Houd er rekening mee dat je voor een vakantiehuis voor de verhuur vaak minder kunt lenen. Verhuur brengt immers ook risico’s met zich mee voor de verhuurder, zoals leegstand of waardedaling door schade. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je inboedel veel sneller slijt als je het vakantiehuis gedurende een groot aantal weken van het jaar verhuurd.

Hoe kies je de locatie?

De belangrijkste keuze als je een vakantiehuis gaat kopen, is waarschijnlijk waar je vakantiewoning moet staan. Kies je voor een vakantiehuis in het buitenland of toch in Nederland? Zoek je een appartement in de grote stad of juist een huisje midden in de natuur? En welke voorzieningen wil je absoluut hebben in de omgeving?

Je locatiekeuze is belangrijk als je zelf vakantie wilt vieren in het huis (jij moet er blij van worden om vaak naar deze plek te gaan). Maar als je de vakantiewoning wilt verhuren, is het al helemaal belangrijk dat ook anderen dit een leuke plek vinden. Let dan dus goed op dat er bijvoorbeeld genoeg te doen is in de buurt en dat de omgeving ook aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld gezinnen. Het helpt als je wat marktonderzoek doet, al is het maar onder bekenden. Zo kun je goed overwegen of jouw vakantiewoning voor de verhuur echt de investering waard is.

Het helpt als je voor jezelf een lijstje met eisen opstelt. Natuurlijk wel rekening houdend met je budget. Kijk eventueel al eens op websites als Funda (voor Nederlandse vakantiewoningen), Secondhome.nl, Vakantiemakelaar.nl of Recreatiewoning.nl om een beeld te krijgen van het aanbod.

Vakantiehuis kopen in Nederland

Vergis je niet: ons eigen land heeft veel prachtige plekken te bieden. Ga je voor een huisje in de duinen, een prachtige plek in het bos, een huis in de Limburgse heuvels of juist een vakantiehuis op de Waddeneilanden of in de polder? Opties genoeg! Ga je het huisje verhuren? Kies dan bij voorkeur voor een plek die geliefd is bij (Nederlandse en buitenlandse) vakantiegangers. Zo zijn veel plekken aan de kust of in het bos erg geliefd.

Houd er rekening mee dat de ene plek in Nederland voordeliger is dan de andere. Een appartement in Amsterdam zal wel erg geliefd zijn als vakantieverblijf om te huren, maar je betaalt er ook veel voor. Ga dus zeker na of je de kosten er ook echt uit haalt met de verhuur van het verblijf als dat je belangrijkste doel.

Vakantiehuis kopen in het buitenland

Misschien heb je je hart verloren aan een ander deel van de wereld. Je bent bijvoorbeeld verliefd op de Toscane en zijn heerlijke wijnen, gaat graag naar de Franse Côte d’Azur of zou maar al te graag een fijne overwinterplek hebben op de Caribische eilanden. Een vakantiehuis over de grens biedt je de kans om vaak op die plek te zijn, wanneer je maar wilt. Bovendien is de kans groot dat die mooie plek op anderen net zo’n grote aantrekkingskracht heeft als op jou. Oftewel: dat je het huis goed kunt verhuren.

Aan de andere kant heeft een vakantiehuis kopen in het buitenland wel wat voeten in de aarde. Houd in ieder geval rekening met deze aandachtspunten:

  • Het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd die kant op gaat. Je kunt minder makkelijk toezicht houden op het huis vanaf afstand. Ook is er natuurlijk regelmatig onderhoud nodig.
  • Een woningaankoop werkt in andere landen anders dan in Nederland. Laat je goed informeren door een betrouwbare makelaar uit de omgeving. Die kent de regels, procedures en eventuele addertjes onder het gras. Ook helpt het dat diegene de taal goed spreekt.
  • Overweeg een beheerbedrijf om onderhoud en beheer uit handen te geven. Zo’n bedrijf kan bijvoorbeeld de sleutel voor je overhandigen aan gasten.
  • Kijk goed naar vergelijkbare huizen om te bepalen of de prijs redelijk is en of het huis in een goede staat verkeert.
  • Besef dat een klushuis veel werk is, zeker als dat klushuis over de grens staat. Ook kan een goede buitenlandse aannemer vinden best lastig zijn.
  • Spreek je de taal van het land niet vloeiend? Laat dan een jurist of vertaler meekijken naar de contracten voordat je iets tekent.

Vakantiehuis kopen voor verhuur: waar moet je rekening mee houden?

Een vakantiehuis verhuren in Nederland of in het buitenland kan dus financieel heel aantrekkelijk zijn. Heb je plannen in die richting? Houd dan ook het volgende in gedachten:

  • Besef dat je je vakantiehuis moet promoten (bijvoorbeeld via Airbnb, Marktplaats of Natuurhuisje) om mensen naar je vakantiewoning te trekken.
  • Maak een bewuste keuze tussen een huis kopen via een organisatie (zoals Belvilla) of zelf een huis kopen. Het voordeel van kopen via een organisatie is dat zij de promotie en het onderhoud doen.
  • Een vakantiehuis telt mee als bezitting voor de vermogensrendenentsheffing. Als je een hypotheek nodig heb voor de aanschaf, dan telt die mee als schuld voor de vermogensrendementsheffing.
  • Houd rekening met tijd die je kwijt bent aan onderhoud. Dat moet je zelf oppakken of je kunt er tegen betaling iemand voor inschakelen.
  • Bij verhuur ben je vaak meer kwijt aan verzekeringen. Een woning verhuren brengt namelijk risico’s met zich mee, bijvoorbeeld dat er dingen kapot gaan.
  • Afhankelijk van de gemeente waar het vakantiehuis ligt, heb je mogelijk te maken met forensenbelasting.Houd er rekening mee dat je btw moet rekenen over de huurinkomsten als je het vakantiehuis meer dan 140 dagen per jaar verhuurt.

Dus: kies jij voor een vakantiehuis kopen?

Een vakantiehuis kopen, of dat nu in Nederland of in het buitenland is, is een spannende stap. Het is belangrijk dat je er goede afwegingen voor maakt en ook financieel, juridisch en belastingtechnisch alles goed uitzoekt. Met de juiste voorbereiding kan het je wel vele jaren vakantieplezier én een interessant extra zakcentje opleveren.

Wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn om een vakantiehuis te kopen? En of een hypotheek voor een vakantiehuis voor jou mogelijk is? Onze financieel adviseurs duiken er graag – vrijblijvend – voor je in.

Vraag vrijblijvend advies aan

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak