Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Op deze pagina:

Wil je een helder beeld krijgen van de huidige waarde van jouw woning? Bijvoorbeeld omdat je plannen hebt om je woning te verkopen of omdat je hoopt je hypotheek te verhogen? Dan komen onze makelaars graag bij je langs om een gratis waardebepaling van je woning te doen. Geheel vrijblijvend!

Vraag gratis waardebepaling aan

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Een te hoge WOZ-waarde is niet gunstig. Als de waarde van je woning te hoog is ingeschat, betaal je te veel voor een aantal belastingen. De hoogte van je WOZ-waarde is onder andere bepalend voor het bedrag dat je betaalt aan eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger het bedrag dat je aan deze belastingen kwijt bent. Bij een te hoge WOZ-waarde kunnen je belastingen tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar te hoog uitvallen.

Het klopt dat je WOZ-waarde gestegen kan zijn ten opzichte van vorig jaar. Als de huizenprijzen stijgen, zal je WOZ-waarde waarschijnlijk meestijgen. Maar als je merkt dat de geschatte WOZ-waarde voor jouw huis afwijkt van wat je verwacht op basis van vergelijkbare huizen, kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Oscar Noorlag

De WOZ-waarde is niet de waarde van je woning op dit moment. De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning op 1 januari vorig jaar. Deze waarde wordt vastgesteld op basis van computerberekeningen. Daarbij wordt je huis vergeleken met vergelijkbare woningen in jouw omgeving die rond 1 januari vorig jaar zijn verkocht.

Ontvang je bijvoorbeeld in februari 2024 je WOZ-beschikking? Dan is de WOZ-waarde op die beschikking de waarde van je huis op 1 januari 2023. Je WOZ-waarde is niet hetzelfde als de verkoopwaarde of de marktwaarde van je woning.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde of niet?

Voor de keuze of je bezwaar gaat maken tegen de WOZ-waarde of niet, is het belangrijk om na te gaan of je WOZ-waarde daadwerkelijk te hoog is geschat. Je kunt op meerdere manieren inschatten of je WOZ-waarde te hoog ligt of niet:

  • Vraag het taxatieverslag op via MijnOverheid.nl of via je gemeente. Voor veel woningen wordt een taxatieverslag gemaakt, met een onderbouwing bij de WOZ-beschikking. Hierin staat de verkoopprijs van verkochte woningen in de buurt waarmee jouw huis wordt vergeleken. Ook worden diverse kenmerken van jouw huis en van de andere woningen opgesomd. Dit verslag geeft je een goed beeld of de WOZ-waarde wel of niet kan kloppen.
  • Informeer naar de WOZ-waarde van de buren. Lijkt jouw huis erg op dat van de buren? Of kun je inschatten in welke opzichten jullie woningen verschillen? Dan kan de WOZ-beschikking van de buren je een goed beeld geven. Als hun woning bijvoorbeeld een veel lagere geschatte WOZ-waarde heeft dan jouw huis, dan is dat mogelijk een signaal dat jouw WOZ-waarde te hoog is vastgesteld.
  • Bekijk vergelijkbare woningen op het WOZ-waardeloket. Hier kun je (gratis) de WOZ-waarde opvragen van allerlei woningen, dus ook van andere huizen bij jou in de buurt. Ook dat biedt goed vergelijkingsmateriaal.
  • Vraag gegevens uit het Kadaster op. Hier betaal je een klein bedrag (een paar euro) voor, maar het geeft je wel zicht op de verkoopprijs van diverse verkochte woningen in je omgeving.

Blijkt uit één van die typen informatie dat je WOZ-waarde mogelijk te hoog is ingeschat? Dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Geef altijd een onderbouwing bij je bezwaar. Als je bijvoorbeeld kunt onderbouwen waarom jouw woning anders is dan de huizen waarmee je woning is vergeleken, dan heb je meer kans dat je bezwaar wordt geaccepteerd.

Oscar Noorlag

Je WOZ-waarde kan te hoog zijn vastgesteld omdat dit altijd een schatting is. De WOZ-waarde wordt bepaald met computermodellen. Hierbij wordt bijvoorbeeld niet altijd rekening gehouden met schade aan je huis, een laag energielabel of andere factoren die jouw woning minder waard maken.

Hoe kun je de WOZ-waarde aanvechten?

Je kunt de WOZ-waarde aanvechten via de gemeente. Dit moet je doen binnen 6 weken na de datum die op de WOZ-beschikking staat. Hiervoor moet je een onderbouwd en schriftelijk bezwaar indienen bij de gemeente. Daarin geef je aan dat je je niet kunt vinden in de geschatte WOZ-waarde en noem je ook redenen waarom de WOZ-waarde in jouw ogen te hoog is ingeschat.

Als onderbouwing kun je bijvoorbeeld de volgende typen informatie gebruiken:

  • een uitdraai van het Kadaster van een andere woning;
  • een opsomming van punten waarin jij je niet kunt vinden uit het taxatierapport van de gemeente (bijvoorbeeld ondersteund door foto’s van schadeplekken in je woning);
  • een kopie van de WOZ-beschikking van de buren als die sterk afwijkt van jouw WOZ-waarde;
  • een screenshot van WOZ-waardeloket met daarop de WOZ-waarde van woningen die in jouw ogen vergelijkbaar zijn met jouw huis.

De WOZ-waarde aanvechten kun je doen met een formulier van je gemeente. Vaak kun je dit formulier terugvinden op de website van de gemeente of telefonisch opvragen bij de gemeente.

De gemeente moet terugkomen op je bezwaar binnen het kalenderjaar waarin je bezwaar hebt gemaakt. Maak je bezwaar in de laatste 6 weken van het kalenderjaar? Dan moet de gemeente er binnen 6 weken bij je op terugkomen. De gemeente mag die termijn één keer verlengen met maximaal 6 weken.

Wel of niet een bedrijf inschakelen voor bezwaar tegen de WOZ-waarde?

Je hoort tegenwoordig veel over bedrijven die voor jou bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dat doen ze gratis, waardoor het erg verleidelijk klinkt om zo’n bedrijf in te schakelen. Besef wel dat die bedrijven dit uiteindelijk doen om winst te maken. Zij krijgen namelijk een flink bedrag (soms wel € 700,- per terecht bevonden bezwaar) als jij in je gelijk wordt gesteld. Als veel mensen via een bedrijf bezwaar maken, betalen we uiteindelijk als belastingbetalers allemaal aan die kosten mee.

Wij raden aan om eerst zelf te proberen bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Het formulier is meestal redelijk eenvoudig te gebruiken. Lukt het je niet? Vraag dan een familielid of kennis om advies of bel de gemeente voor hulp. Vaak kunnen zij je hier goed bij helpen.

Meer weten over je WOZ-waarde, hypotheek of vaste lasten?

Heb jij vragen over je vaste lasten? Heb je plannen om je huis te verkopen en ben je daarom benieuwd naar je woningwaarde op dit moment? Of heb je andere vragen rondom dit thema? Laat het ons weten! Onze financieel adviseurs en makelaars denken graag met je mee.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Bezwaar WOZ-waarde

Ja, je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dit doe je via een standaardbrief van de gemeente. Deze kun je vaak op de website van de gemeente vinden of telefonisch opvragen bij jouw gemeente. Je moet bezwaar maken binnen 6 weken na de datum die op de WOZ-beschikking staat. Zorg altijd voor een goede onderbouwing bij je bezwaar.

Als jouw WOZ-waarde waarschijnlijk te hoog is geschat, is het zeker slim om de WOZ-waarde aan te vechten. Je betaalt dan namelijk te veel belasting voor onder andere het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting en diverse gemeentelijke belastingen. Door bezwaar te maken, wordt mogelijk je belastingbedrag naar beneden bijgesteld. Zeker als je een fors te hoog geschatte WOZ-waarde verwacht, is het dus verstandig om je WOZ-waarde aan te vechten.

Er zijn geen kosten verbonden aan de WOZ-waarde van je woning aanvechten. Dit kun je gratis doen. Gebruik je als onderbouwing van je bezwaar gegevens uit het Kadaster? Dan betaal je wel een klein bedrag om de gegevens bij het Kadaster op te vragen. Dit kost hooguit een paar euro.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak