Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Zonder voorbehoud van financiering

Zonder voorbehoud van financiering

Bij het uitbrengen van een bod kun je kiezen voor diverse ontbindende voorwaarden. Voorbehoud van financiering is er daar één van. Je kunt echter ook een bod doen zonder voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat je na de drie dagen bedenktijd aan de koop vastzit, ongeacht of je de financiering rond krijgt. Dat levert je als koper een risico op. In het ergste geval, als de financiering niet lukt, moet je zo’n 10% van de koopsom aan de verkoper betalen. Maar het biedt ook kansen: je bod is extra interessant voor de verkoper als je niet voor financieringsvoorbehoud kiest.

Breng nooit zomaar een bod uit zonder voorbehoud van financiering. Het is belangrijk dat je je van tevoren goed laat informeren, juist omdat er risico’s kleven aan deze optie. Het helpt om je financiële situatie in kaart te laten brengen door een financieel adviseur. Dan weet je wat voor jou haalbaar is.

Advies over je hypotheekopties?

 

Waarom bieden zonder voorbehoud van financiering?

De ontbindende voorwaarden die je bij je bod kunt opnemen, zoals financieringsvoorbehoud, zijn bedoeld om jou als koper te beschermen. Voor de verkoper bieden die voorwaarden echter een risico. Jij kunt door die voorwaarden in sommige situaties nog van de koop afzien. Er is dus een kans dat de koop niet doorgaat. Daarom is het voor verkopers interessant als jij een bod uitbrengt zonder voorbehoud van financiering. Hoe minder voorwaarden je stelt voor je bod, hoe aantrekkelijker jouw bod is. Dat vergroot mogelijk de kansen dat een woning van jou wordt.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat de verkopende partij een iets lager bod zonder voorbehoud van financiering laat voorgaan op een hoger bod mét voorbehoud. Dit geeft je dan ook mogelijk een streepje voor. Overigens is het wel zo dat bieden zonder voorbehoud van financiering vaker voorkomt, dus wellicht ben je niet de enige.

Quote: Naast financieringsvoorbehoud kun je voor andere ontbindende voorwaarden kiezen. Zo kun je kiezen voor voorbehoud van verkoop eigen huis. De koop gaat dan alleen door als jij binnen een bepaalde tijd je huidige woning kunt verkopen. Ook voorbehoud van een bouwkundige keuring is mogelijk, als je niet voor onaangenaam hoge onderhoudskosten wilt komen te staan.

Kan ik bieden zonder voorbehoud van financiering?

Bieden zonder voorbehoud van financiering is alleen verantwoord als je vrijwel zeker weet dat de financiering moet lukken. Dit geldt bijvoorbeeld als je veel minder leent dan jouw maximale hypotheek, bijvoorbeeld doordat je veel spaargeld kunt inbrengen.

Voordat je een bod uitbrengt zonder financieringsvoorbehoud, is het altijd verstandig om te overleggen met een financieel adviseur. Die kan je gericht adviseren over jouw mogelijkheden en kan je ook behoeden voor grote financiële risico’s.

Quote: Soms is financieringsvoorbehoud niet nodig om je kansen op een huis te vergroten. Veel van onze adviseurs kunnen voor jou een formeel document maken waarin staat dat jij waarschijnlijk de hypotheek rond moet kunnen krijgen. Ook dat geeft je meer zekerheid op de woning.

Weten hoeveel jij kunt lenen?

Bieden op een huis vereist dat je helder hebt hoeveel je kunt lenen. Onze financieel adviseurs kunnen dit in een gratis eerste gesprek exact voor je uitrekenen. Maak een afspraak en ontdek hoeveel jouw maximale hypotheek en budget voor een huis zijn.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Bij een bod zonder voorbehoud van financiering ben je na drie dagen bedenktijd gebonden aan het voorlopig koopcontract. Lukt het je niet om de financiering rond te krijgen, dan zit je alsnog aan de koop vast. Meestal betekent dit dat je aan de verkoper een boete moet betalen van 10% van de koopsom (een flink bedrag dus!) om alsnog de koop niet door te laten gaan. Als je dat bedrag niet in één keer kunt betalen, moet je er een lening voor afsluiten.

Een bod kun je altijd nog intrekken zolang je geen voorlopig koopcontract hebt getekend. Wanneer je dat contract hebt ondertekend samen met de verkoper(s) van de woning, heb je drie dagen bedenktijd. Daarna zit je aan de koop vast. Neem je ontbindende voorwaarden op bij je bod? Dan kun je nog van de koop afzien als je je op die voorwaarden kunt beroepen. Bij een bod zonder voorbehoud van financiering, kun je niet meer van de koop afzien als toch blijkt dat je de financiering niet rond krijgt.