Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Kosten koper

Kosten koper

Koop je een huis kosten koper? Dan betekent dit dat de bijkomende kosten voor de aankoop voor rekening van de koper zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving in het Kadaster en om de eventuele overdrachtsbelasting. De kosten koper zijn dus extra kosten waar je als huizenkoper rekening mee moet houden, naast de aankoopprijs van de woning.

Wil je meer weten over jouw financiële opties voor een huis? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

 

Wat zijn de kosten koper?

Als je een huis koopt, komen daar diverse eenmalige kosten bij. Onder kosten koper vallen officieel de kosten die jij maakt om eigenaar van het huis te worden. Dat zijn:

  • de notariskosten voor de inschrijving in het Kadaster;
  • de notariskosten voor de leveringsakte;
  • de overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting kan overigens komen te vervallen als je jonger dan 35 jaar bent en een woning hebt gekocht die niet meer dan € 440.000,- waard is. Je hoeft dan eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen.

In de praktijk zie je vaak dat mensen onder ‘kosten koper’ alle kosten scharen voor het kopen van een woning. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om:

 

Daarnaast kun je in sommige situaties te maken krijgen met de volgende kostenposten:

Oscar NoorlagLet op: Het goede nieuws is dat je diverse kosten koper mag aftrekken van je belastbaar inkomen voor de belasting. Onder meer de kosten voor hypotheekadvies, de notariskosten voor de leveringsakte en de taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Kun je de kosten koper meefinancieren?

Houd er rekening mee dat je de kosten koper meestal niet kunt meefinancieren in je hypotheek. Dit komt doordat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Alleen wanneer je je huis gaat verduurzamen, mag je (voor die verduurzaming) tot 106% van de woningwaarde lenen. Je zult de kosten koper dus moeten betalen met spaargeld, met een ontvangen schenking of eventueel met de overwaarde die je op je eerdere woning(en) hebt opgebouwd.

 

Benieuwd naar jouw opties om een huis te kopen?

In een gratis eerste gesprek met een van onze financieel adviseurs krijg je snel helder hoeveel jij kunt lenen voor een nieuwe woning. Zo weet je precies binnen welke prijsklasse je naar huizen kunt kijken en wat je opties zijn. Plan een gratis afspraak in en ontdek jouw opties.

En heb je die helemaal helder? Dan staan onze makelaars graag voor je klaar om jou te helpen bij je zoektocht naar een huis.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Welk percentage van de koopsom de kosten koper zijn, hangt erg af van wat je onder kosten koper verstaat. Versta je onder kosten koper alle kosten die je maakt om een huis te kopen (dus niet alleen de overdrachtsbelasting en notariskosten)? Dan kun je uitgaan van zo’n 6% van de koopsom gemiddeld. Maar let op: dit percentage kan lager uitvallen als jij een vrijstelling van overdrachtsbelasting hebt gekregen. De kosten kunnen juist wat hoger zijn als je bijvoorbeeld een aankoopmakelaar inschakelt, een bouwkundige keuring laat doen of de hypotheekofferte laat verlengen.

Een nieuwbouwhuis koop je niet kosten koper, maar vrij op naam. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen (je bent immers de eerste eigenaar). Ook de kosten voor onder meer de notaris en taxatie zijn niet voor jouw rekening. Die kosten worden meestal door de projectontwikkelaar betaald.

Ja, een deel van de kosten koper is aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dit geldt onder andere voor de kosten voor hypotheekadvies, de notariskosten voor de leveringsakte en de Kadaster-inschrijving, de taxatiekosten en de kosten voor een NHG-hypotheek. Een aantal kostenposten, zoals de overdrachtsbelasting en de kosten voor een aankoopmakelaar, zijn niet fiscaal aftrekbaar.