Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

In vier stappen baas over je inkomsten en uitgaven in de coronacrisis

Vanwege het enorme gemak van betalen via telefoon of pin en vaste lasten meestal via automatische incasso’s lopen, hebben veel mensen weinig zicht op hun financiële huishouden. Het is belangrijk om regelmatig je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Helemaal als je mogelijk ook door de coronacrisis aan de inkomstenkant geraakt wordt. Maar ook als dat niet het geval is, is het goed om overzicht te hebben. Je kunt dan beter prioriteiten stellen waar je je geld aan uit wilt geven en je zult er nog versteld over staan hoeveel geld je wellicht kunt besparen.

Stap 1: maak een begroting van je maandelijkse inkomsten en uitgaven

Zet aan de ene kant je inkomsten. Dat is niet alleen je netto loon, maar bijvoorbeeld ook de toeslagen die je krijgt van de Belastingdienst.

Zet aan de andere kant je uitgaven en maak daarbij een onderscheid in:

• Vaste lasten; zoals hypotheek of huur, energiekosten, verzekeringen, kinderopvang, vervoer, contributies, telefoon enzovoort.

• Variabele lasten: huishoudelijke uitgaven, eten & drinken bestellen of buiten de deur, overig.

• Wat zet je opzij voor sparen en met welk doel?

Als je toch al bijna alles via je bankrekening laat lopen, dan kun je op je digitale afschriften heel makkelijk deze inkomsten en uitgaven terugvinden en op een rij zetten. Houd er met name bij de variabele lasten rekening mee dat die wel eens per maand kunnen verschillen. Als je inkomsten groter zijn dan je uitgaven, houd je elke maand wat geld over. Zijn je uitgaven juist groter dan je inkomsten, dan heb je een probleem als dit structureel is.

Stap 2: staat je inkomen onder druk door de coronacrisis?

De inkomsten kant is in normale tijden voor veel huishoudens redelijk constant. Maar ben jij bijvoorbeeld flexwerker, zzp’er of ondernemer, dan kan de inkomstenkant nu wel eens lager zijn dan voor de crisis. Zijn de uitgaven nog steeds te betalen met dit lagere inkomen of moet er bezuinigd worden op de uitgaven? En in hoeverre kom je in aanmerking voor hulp uit de regelingen die de overheid heeft opgesteld? Op de site van de rijksoverheid kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een financiële regeling, zoals bijvoorbeeld de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) of Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo).

Stap 3: kan je besparen op je vaste en variabele lasten?

Vaste lasten zeggen het al: ze komen elke maand terug. Maar helemaal vast zijn ze ook niet, want in sommige gevallen kun je toch bezuinigen op vaste lasten. Door periodiek eens goed naar je uitgaven te kijken, vraag je je misschien ook af waarom je een bepaald abonnement nog hebt lopen. Vaak heb je slechts een maand opzegtermijn. Andere vaste lasten kun je niet helemaal kwijt raken, maar misschien kan het wel goedkoper. De hypotheekrente is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald, misschien is oversluiten voor jou wel een interessante optie of rentemiddeling. Of wellicht kan de renteopslag omlaag omdat de waarde van je woning is gestegen.

Energieleveranciers weten dat mensen niet graag hun energiecontract omzetten naar een andere partij wegens de rompslomp die het geeft. Je wordt dan ook vaak met mooie kortingen binnengehaald, maar als bestaande klant betaal je de normale prijs. Overstappen loont daarom vaak en soms ook alleen al het dreigen met overstappen. Loop dus kritisch langs je vaste uitgaven en bekijk daarna eens goed je variabele uitgaven. Vaak is dat nog het meeste schrikken. Door het gemak van betalen, geven we ook heel makkelijk geld uit. Door wat vaker naar je uitgaven te kijken, word je daar misschien ook wat bewuster in.

Stap 4: trek aan de bel als je maandelijks tekort komt en niet zelf kunt besparen

Zijn je uitgaven maandelijks groter dan je inkomsten, dan ontstaat er een probleem als dit lang aanhoudt en je geen spaarpot hebt of als die leeg raakt. Door middel van stap 3 kun je hopelijk (een deel van) de problemen oplossen. Lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld door de coronacrisis minder inkomen hebt, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Is er bijvoorbeeld familie die kan helpen? Zijn er bepaalde rekeningen die niet meer betaald kunnen worden? Neem dan contact op met die bedrijven. Geldverstrekkers hebben onder voorwaarden bijvoorbeeld de mogelijkheid om rente en aflossingen voor een paar maanden uit te stellen.

MEEST GELEZEN DOOR ONZE KLANTEN

HYPOTHEEKRENTE TIJDENS CORONAVIRUS

WAT DOET CORONA MET DE HUIZEN- EN HYPOTHEEKMARKT

FINANCIELE VRAGEN EN CORONACRISIS

CORONA EN HET BETALEN VAN JOUW HYPOTHEEK