Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

6 overwegingen en tips als je gaat verbouwen

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het verbouwen van je huis is vaak een ingrijpend proces. Je staat voor een groot aantal overwegingen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij, in combinatie met een aantal tips.

  1. Verbouwen of verhuizen?
    Maak een goede afweging of een verbouwing ervoor gaat zorgen dat je woonwensen daadwerkelijk gerealiseerd worden voor een langere termijn. Het komt regelmatig voor dat mensen na een ingrijpende verbouwing een paar jaar later alsnog tot de conclusie komen dat de woning niet volledig aan hun wensen voldoet en besluiten om vervolgens toch een andere woning te kopen. Een verbouwing leidt meestal wel tot een waardestijging van de woning, maar die stijging maakt niet altijd de investeringskosten goed.

  2. Zelf doen, aannemer of een mix?
    Je kunt een verbouwing zelf uitvoeren of een aannemer inhuren. Zelf doen is goedkoper, maar bedenk dat zelf verbouwen ook veel tijd en stress kost. Bovendien geldt voor de meeste mensen dat een aannemer veel meer ervaring heeft en daardoor een hogere kwaliteit kan leveren. Aan de andere kant levert zelf doen waarschijnlijk veel voldoening op. Huur je een aannemer in, laat dan meerdere aannemers een offerte uitbrengen en zorg dat je de uiteindelijke afspraken goed vastlegt.

  3. Weet wat je wilt, wat het kost en begroot ruim
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe beter je de verbouwingsplannen uitwerkt, hoe minder je voor verrassingen komt te staan. Weet welke materialen je nodig hebt, hoeveel ze kosten en hoeveel tijd jij zelf of de aannemer nodig heeft. Zorg dat je altijd een ruime post onvoorzien in je begroting opneemt. Zowel qua geld als tijd. Er komen altijd onverwachtse extra kosten om de hoek kijken, omdat je toch iets vergeten bent of omdat materialen toch iets duurder uitvallen.

  4. Combineer een verbouwing met verduurzamen
    Als je toch gaat verbouwen, kijk dan ook meteen of je je woning kunt verduurzamen. Als je toch al in de rommel zit en al bezig bent met de financiering, dan is een verbouwing het ideale moment om ook verduurzamingsmaatregelen door te voeren. De kosten van verduurzamen zijn meestal (een stuk) lager dan de besparing op de energiekosten. Bovendien neemt het woongenot vaak toe en stijgt de waarde van je woning.

  5. Vergunning nodig? Subsidie mogelijk?
    Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Check vooraf bij de gemeente of dat ook geldt voor jouw verbouwing. Kijk ook meteen of je misschien in aanmerking komt voor bepaalde subsidies, die vooral gelden als je gaat verduurzamen.

  6. Financiering met spaargeld, een lening of een hypotheek?
    Heb je voldoende spaargeld, dan kun je daarmee de verbouwing financieren. Zorg er wel altijd voor dat je een goede spaarbuffer achter de hand houdt voor onverwachte of te verwachten uitgaven.

Heb je onvoldoende spaargeld dan kun je een verbouwing financieren met een persoonlijke lening of een hypotheek. De keuze voor een hypotheek of een persoonlijke lening hangt af van een aantal factoren, onder andere: de hoogte van het te lenen bedrag en hoe hoog de maandlasten mogen zijn.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger het te lenen bedrag, hoe interessanter een hypotheek wordt. Bij een hypotheek heb je eenmalige kosten die je niet hebt bij een persoonlijke lening, zoals notaris-, taxatie- en financieel advies kosten. Daar staat tegenover dat de rente op een hypotheek lager is dan voor een persoonlijke lening.

Bovendien kun je bij een hypotheek kiezen voor een langere looptijd dan bij een persoonlijke lening, waardoor de aflossing over een langere periode uitgesmeerd kan worden en je lagere maandlasten hebt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.