Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde rentevaste periode: wat is nu verstandig?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Wie aan het einde van de rentevaste periode zit, heeft dan ook een lastige beslissing te maken. Ga ik voor een korte rentevaste periode of zelfs een variabele rente, omdat de hypotheekrentes over een paar jaar misschien wel weer een stuk lager staan? Of kies ik toch voor een langere rentevaste periode van 10 of misschien wel 20 jaar? Want ik wil of kan mij geen hogere maandlasten veroorloven.

Voor de hoogte van de maandlasten maakt een keuze tussen kort of lang vast niet heel veel uit, omdat de hypotheekrentes op dit moment heel dicht bij elkaar liggen. Het verschilt per geldverstrekker of de korte rente iets hoger is dan de lange rente of net omgekeerd. Zoals we in een vorig nieuwsitem toelichtten. De belangrijkste afweging die je daarom moet maken is hoe lang je zekerheid en duidelijkheid wilt hebben over je maandlasten. En als je gaat voor een korte rentevaste periode, omdat je verwacht dat de rente over een paar jaar wel eens lager kan staan, dat je dan wel de lasten ook kunt betalen als de rente een stuk hoger staat als verwacht.

Het helpt daarbij om een scenario berekening te maken. Stel je kiest voor een korte rentevaste periode van bijvoorbeeld 2 jaar vast, wat worden mijn maandlasten als de hypotheekrente over 2 jaar 2% hoger staat, maar ook wat als de rente 2% lager staat? Bedenk tot slot dat het er niet alleen omgaat dat je de maandlasten kunt betalen, maar dat je bij een korte rentevaste periode ook tegen de onzekerheid moet kunnen dat de rente aan het einde van die korte rentevaste periode hoger kan staan.

10 jaar vast meest gekozen rentevaste periode

In vergelijking met het laatste kwartaal is er weinig veranderd in de voorkeuren van hypotheeksluiters voor een bepaalde rentevaste periode. Het aandeel van de populairste rentevaste periode 10 jaar vast steeg tot iets boven de 50%. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 is het wel een groot verschil. Toen was 10 jaar vast slechts goed voor bijna 1 op de 5 hypotheekaanvragen (19%) en was 20 jaar vast de populairste rentevaste periode met 50% en was 30 jaar vast met 19% net zo populair als 10 jaar vast. Het aandeel van 20 jaar vast is nu gedaald naar 20% en voor 30 jaar vast naar 5%.

Verdeling rentevaste periodes

De populariteit van variabel is licht gedaald van Q4-2022 naar Q1-2023, waarschijnlijk mede door de stijgende variabele rente.

STARTER KIEST VAKER VOOR 10 JAAR VAST

We zien nu een opmerkelijk verschil tussen starters en doorstromers. In het eerste kwartaal van 2023 kozen starters in 59% van de gevallen voor een rentevaste periode van 10 jaar vast. Bij doorstromers was dat slechts 40%. Zij kozen in 23% van de gevallen voor 20 jaar vast, terwijl dit bij doorstromers iets minder dan 20% was. Verder koos een belangrijk deel van de doorstromers voor een minder reguliere duur van de rentevaste periode. Wat logisch is doordat zij regelmatig een lage rente van een nog lopende rentevaste periode meenemen.

WAAROM KIEZEN VEEL HYPOTHEEKSLUITERS VOOR 10 JAAR VAST?

Het verschil tussen de rente 20 jaar vast zetten of 10 jaar vast is kleiner dan ooit, namelijk slechts 0,17%-punt. Toch zien we dat hypotheeksluiters massaal overgestapt zijn van 20 en 30 jaar vast naar 10 jaar vast. Op zich is het niet zo raar dat veel sluiters bij rentes tussen de 1% en 2% voor 20 en 30 jaar vast kozen. De hypotheekrentes stonden historisch laag, mede door de enorme stimulering van de ECB. De kans dat de rentes over 10 jaar hoger zouden staan was redelijk aanwezig en vooral ook de kans dat de rentes nog heel veel lager zouden staan over 10 jaar was klein.

Nu lijkt het erop dat veel hypotheeksluiters verwachten dat de hypotheekrentes over 10 jaar op een vergelijkbaar of lager niveau zullen liggen dan nu. De vraag of ze gelijk hebben, zal slechts de toekomst uit kunnen wijzen. Het maakt de groep hypotheeksluiters die nu een hypotheek afsluiten in ieder geval een stuk kwetsbaarder.

Kom je er zelf niet uit? Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je met deskundig hypotheekadvies helpen om uit de verschillende opties een goede keuze te maken.

Maak een afspraak