Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Steeds meer miljonairs in Nederland

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

1 op de 25 koopwoningen heeft een waarde van meer dan een miljoen. Wie (nog) niet in een miljoenenwoning woont denkt waarschijnlijk: “Waar doen ze dat van?”

In Nederland waren er eind 2022 ongeveer 195.000 miljoenenwoningen (bron: Calcasa). We hebben overigens veel meer miljonairs dan miljoenenwoningen in Nederland. Volgens het CBS hadden we in 2021 317.400 huishouden met een miljoen vermogen (inclusief waarde woning en na aftrek van een hypotheek). Je hoeft dus niet per se een dure woning te hebben om miljonair te zijn. Maar het helpt wel.

Van villa naar rijtjeshuis

Wie tien jaar terug in een miljoenenhuis woonde, had waarschijnlijk een villa of grachtenpand. Tegenwoordig zien we dat soms ook een rijtjeshuis of een bovenwoning in Amsterdam meer dan een miljoen kan kosten. De enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren hebben de groep miljonairs behoorlijk doen groeien. Het aantal miljonairs groeide van 168.500 in 2013 naar 317.400 in 2021.

In bijgaande grafiek hebben we de CBS- prijsindex van bestaande woningen (2013 tot en met 2022) gecombineerd met de miljonairsindex (aantal miljonairs). We zien dat het aantal miljonairs in de periode iets harder gegroeid is dan de prijsindex van bestaande woningen. Als we de lijn doortrekken, dan verwachten wij dat het aantal miljonairs voor het jaar 2022 uitkomt rond de 360.000.

Miljonairsindex

Op weg naar miljonairsschap

De prijsontwikkeling van woningen is het afgelopen decennium exceptioneel geweest. Daar kun je niet tegen aan werken. Bijna alle huizenbezitters hebben hun vermogen de afgelopen jaren dankzij de huizenprijsstijging fors zien toenemen en zijn weer een stukje dichter bij het miljonairsschap gekomen. Het verleden biedt overigens geen garantie voor de toekomst. Sinds de zomer van vorig jaar zien we dat de prijzen van woningen licht dalen, maar de kans is groot dat dit slechts van korte duur is. De hoge inflatie wordt steeds meer doorgerekend in hogere salarissen, waardoor consumenten weer steeds meer kunnen lenen en de huizenprijzen waarschijnlijk weer gaan stijgen.
 
Over een langere periode zien we dat huizenprijzen iets harder stijgen dan de inflatie. Dat is misschien dan ook meteen een ontnuchterende conclusie: de vermogens van de meeste mensen zullen stijgen, maar als je corrigeert voor inflatie gaat dat een heel stuk minder hard.

Ontwikkeling gemiddelde verkoopprijs koopwoningen

Hoe word ik miljonair?

Miljoenen Nederlanders hopen miljonair te worden door mee te doen in een loterij. De winkans is alleen heel klein. In feite zorgen loterijen voor denivellering, want de meeste deelnemers raken hun inleg kwijt, terwijl slechts een enkeling schatrijk wordt.

Zoals we hiervoor al aangaven, was het hebben van een koopwoning de afgelopen jaren een belangrijke bron voor het stijgen van het vermogen van huishoudens. Maar wie richting een miljoen wil, doet er verstandig aan om in verschillende vermogenscomponenten te investeren. Met een gespreide beleggingsmix loop je minder het risico dat een bepaalde belegging het op een bepaald moment minder goed doet.

Zijn Nederlanders over het algemeen goede spaarders en beleggers? Helaas, nee. Het belangrijkste bewijs hiervoor is wel dat we honderden miljarden aan spaargeld bij de grootbanken hebben staan. Die bieden een spaarrente die enkele tienden tot een heel procent lager liggen dan bij enkele internetspaarbanken. Veel particuliere beleggers die beleggen in aandelen houden het voornamelijk bij Nederlandse aandelen. Maar door beleggingen veel meer te spreiden kan bij eenzelfde risico een hoger rendement behaald worden. Het is misschien spannend en minder leuk, maar je kunt beter beleggen in een internationale indextracker, bijvoorbeeld via een vermogensbeheerder die je beleggingen matcht met je risicoprofiel.

Hoe eerder je begint met sparen en beleggen, hoe eerder je je miljoen of je gewenste doelbedrag weet te behalen. Een miljoen is misschien wel erg ambitieus; begin daarom gewoon wat reëler, want je kunt in de loop van de tijd je doelen bij stellen. Over doelen gesproken? Miljonair worden is leuk, maar belangrijker is waarom je vermogen wilt opbouwen en wat je er uiteindelijk mee wilt doen.

Benieuwd wat er in jouw situatie allemaal mogelijk is? Plan een gratis oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Ontdek jouw mogelijkheden