Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Afbouw salderingsregeling naar twijfelende Eerste Kamer

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Afgelopen week stemden 89 Tweede Kamer leden voor een afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2025. GroenLinks, PvdA en PVV stemden tegen. Zonder de steun van GroenLinks en PvdA komt er waarschijnlijk geen meerderheid voor de afbouw van de salderingsmaatregel in de Eerste Kamer. Sowieso is onduidelijk wanneer het plan in de Eerste Kamer behandeld wordt. Waarbij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart ook nog invloed kunnen hebben.

Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling houdt in dat huishoudens (maar ook kleine bedrijven) in ieder geval tot 1 januari 2025 de niet gebruikte zelf opgewekte stroom via zonnepanelen aan de elektriciteitsmaatschappij mogen leveren en kunnen verrekenen met het verbruik gedurende het jaar zelf. Produceert een huishouden meer dan het verbruikt, dan krijgt men daarvoor een vergoeding, die een stuk lager ligt dan het als huishouden betaalt.

De stroom die men opwekt met zonnepanelen vindt overdag plaats als de zon schijnt en wanneer de stroomprijs vaak laag ligt. Toch mag je die verrekenen met de stroom die je afneemt in bijvoorbeeld de avond, terwijl voor de energiemaatschappij de opwekking van energie dan vaak duurder is.

Afbouwplan

Het kabinet voerde de salderingsregeling in om de aanschaf van zonnepanelen te bevorderen, waarbij altijd werd aangegeven dat die op termijn afgeschaft zou worden. Het kabinet stelt voor dat de saldering vanaf 2025 omlaaggaat naar 64%.

Wat betekent dat concreet?

Het heeft geen effect op de energie die men produceert en ook meteen weer verbruikt. Want men levert dan geen extra elektriciteit aan de leverancier. Het wordt dan ook in de toekomst belangrijker om het verbruik af te stemmen op de eigen energieproductie. Dat wil zeggen: zet je (vaat-)wasmachine aan als de zon schijnt; hetzelfde geldt voor het opladen van je elektrische auto.

De afbouw van de saldering geldt voor het deel van de elektriciteit dat je terug levert aan je energieleverancier. Stel dat dit in 2025 1.000 kilowattuur is, dan mag je daar in 2025 ‘slechts’ 640 kilowattuur van salderen met hetgeen je hebt afgenomen van de energieleverancier. De energieleverancier moet wel een vergoeding betalen voor die overige 36%. Het goede in het voorstel is dat het kabinet een minimale vergoeding wil vaststellen van minimaal 80% van het tarief dat het huishouden met de elektriciteitsleverancier heeft afgesproken. Dat voorkomt dat huishoudens een speelbal worden van energiemaatschappijen. Als consument zit je ook zelf deels achter het stuur, met de keuze van je energiemaatschappij; waarbij de verwachting is dat maatschappijen gaan concurreren op de vergoeding die ze bieden.

De saldering wordt in de loop van de tijd helemaal afgebouwd. In 2025 en 2026 bedraagt de saldering 64%, in 2027 55%, in 2028 46%, in 2029 37%, in 2030 28% en vanaf 2031 bedraagt die 0%.

Zonnepanelen lonen

De verwachte afbouw van de salderingsregeling betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen iets langer wordt, maar waarschijnlijk ligt die ook na afschaffing op ergens tussen de 7 en 10 jaar. Laat je dus niet weerhouden door de onzekerheid rond de salderingsregeling om zonnepanelen aan te schaffen.

Sowieso treft de salderingsregeling niet de zelf opgewekte stroom die je ook zelf weer verbruikt. Je bespaart dus altijd voor dat deel de op dit moment dure elektriciteit van je energiemaatschappij. Bovendien komt er dus ook een minimale prijs voor de aan de elektriciteitsmaatschappij geleverde stroom.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van je woning? En hoe je de verduurzaming kunt financieren? Vraag gerust een vrijblijvende kennismaking aan bij een onafhankelijk adviseur van Van Bruggen Adviesgroep.

Vraag een kennismaking aan