Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Reisverzekering net zo goed uitgestippeld als je vakantie?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

We zijn heel goed in het uitstippelen van onze vakantie, maar het is ook belangrijk dat de reisverzekering aansluit bij onze vakantie. Want voor je het weet ben je toch niet zo goed verzekerd als je dacht en het is vervelend als je daar pas achter komt als je schade hebt.

De reisverzekering is, zoals de naam al zegt, een verzekering die schade tijdens en rondom je reis af kan dekken. Kan je bijvoorbeeld niet op reis, maak je medische kosten tijdens je reis of verlies je je bagage dan kan de reisverzekering uitkomst bieden mits je de juiste dekking hebt afgesloten. De reisverzekering is veelal een modulaire verzekering waarbij je dekkingen aan of uit kan zetten. Het risico bestaat hierbij dat na het afsluiten van de reisverzekering de aard van je reis verandert en er mogelijk geen dekking is. Controleer dus altijd ruim voor vertrek of je dekking passend is. We beschrijven de verschillende dekkingen die er zijn.

Basisdekking

Deze dekking is de “basis” van de reisverzekering en wordt altijd gesloten als er sprake is van een reisverzekering. Deze dekking omvat zaken als repatriëring, onverwachte extra kosten als gevolg van een verzekerde gebeurtenis en hulpverlening.

Bagage

Op vakantie neem je natuurlijk bagage mee. Dit zijn zaken als kleding en mobiele apparatuur. Ook kunnen zaken als ski’s of duikuitrusting verzekerd zijn onder de bagage dekking. Voor deze dekking geldt een maximale vergoeding per reis of per persoon, afhankelijk van de zaken die je meeneemt kan dit bedrag worden aangepast. Wel is het belangrijk om te weten dat voor zaken zoals je mobiele telefoon een maximale vergoeding van kracht is. Daarnaast moet je goed op je spullen letten, als je bijvoorbeeld je telefoon achterlaat terwijl je gaat zwemmen is er uiteraard geen dekking.

Gevaarlijke sporten/Wintersport

Doe je aan gevaarlijke sporten zoals duiken, skiën of bergbeklimmen dan is de kans op schade vele male groter dan wanneer je op het strand een boek leest. De verzekeraar is hier graag van op de hoogte, sterker nog de juiste module moet meeverzekerd zijn als er sprake is van een gevaarlijke of wintersport. Is dit niet het geval dan is er geen of een beperkte dekking en zal je zelf voor de kosten opdraaien. Voor een paar euro per maand verzeker je dit risico en kom je niet voor een torenhoge rekening te staan wanneer je met de helikopter van een berg bent afgehaald.

Autohulp

Ga je met de auto op vakantie dan is het verstandig om deze dekking te overwegen. Naast de reguliere pechhulp waarbij er zorg wordt gedragen voor je auto is er in bepaalde gevallen ook dekking voor eventuele extra huur- en/of verblijfskosten. Mocht je voertuig terug naar Nederland moeten worden verplaats biedt deze module ook dekking. Dit geldt ook voor een eventueel gekoppelde caravan.

Medische kosten

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht een zorgverzekering te hebben. De basis zorgverzekering biedt ook tijdens je reis dekking voor de eventuele medische kosten tot aan het in Nederland bepaalde bedrag. Mochten de zorgkosten hoger uitvallen dan biedt de module medische kosten op de reisverzekering uitkomst en zal de reisverzekeraar de extra kosten vergoeden. Een aanvullende zorgverzekering kan daarbij ook nog dekking bieden. Een goed voorbeeld van hoge kosten is een reis naar Amerika, de zorgkosten in Amerika kunnen torenhoog uitvallen en het verzekeren hiervan is dan ook zeer aan te raden. Wel kan het zijn dat in de voorwaarden Amerika is uitgesloten van dekking, controleer dat altijd goed wanneer je een dergelijke reis maakt.

Ongevallen

Mocht iemand van het reisgezelschap komen te overlijden of blijvend invalide raken dan keert de ongevallendekking een bedrag uit. Dit is een vooraf vastgesteld bedrag waarvan bij invaliditeit een percentage tot 100% uitgekeerd wordt. Een dergelijke uitkering dekt veelal niet de werkelijke schade maar kan bijna letterlijk worden gezien als een doekje tegen het bloeden.

Reisgebied en gezinssamenstelling

Twee andere zaken die invloed hebben op de gehele polis zijn het reisgebied en de gezinssamenstelling. De gezinssamenstelling heeft betrekking op het aantal personen. Bij gezinsuitbreiding of het uit huis gaan van kinderen zal deze moeten worden aangepast om te zorgen voor de passende dekking. Daarnaast is belangrijk het reisgebied te bepalen, hierin zijn er 2 opties. Dit zijn Europa- of werelddekking. Ga je buiten Europa op vakantie dan zal de werelddekking verzekerd moet zijn, mocht dit niet het geval zijn en je bent wel buiten Europa op reis dan heeft dit invloed op de dekking en de uitkering. Wat opvalt is dat men, soms, ten onrechte aanneemt dat de Nederlandse Antillen onder de Europadekking vallen, voor dekking moet echter de werelddekking zijn afgesloten. Een reis buiten Europa is vaak ook duurder dan een Europese vakantie. Dat betekent dat je ook goed moet kijken of het verzekerd bedrag hoog genoeg is.

Aandachtspunt: gaat je kind op stage in het buitenland, dan wordt dat niet door alle reisverzekeringen als een reis gezien. Kijk daarvoor goed naar de voorwaarden, onder andere naar de duur van de stage en de maximale reisduur in de verzekering.

Annulering

Een laatste, eigenlijk losse verzekering maar vaak i.c.m. de reisverzekering afgesloten, dekking is de annuleringsverzekering. In bepaalde gevallen die in de polisvoorwaarden worden genoemd kan de reis worden geannuleerd en zal de verzekeraar zorg dragen voor de kosten. Het verzekerd bedrag (per persoon of per reis) en de gekozen dekking bepalen of en zo ja hoe hoog de vergoeding zal zijn. Daarnaast kan er een vergoeding voor niet genoten reisdagen plaatsvinden op het moment wanneer je de reis moet afbreken. Let wel op dat bij sommige verzekeraars de annuleringsdekking binnen een bepaalde periode van het boeken van de reis moet zijn afgesloten.

In onze praktijk zien we als meest voorkomende claim bij een reisverzekering dat klanten gebruik maken van de annuleringsdekking als gevolg van ziekte of overlijden van een naaste. De kans lijkt en is misschien klein maar het economisch belang is vaak groot. Reizen wordt steeds duurder waardoor het steeds verstandiger wordt de dekking toch mee te verzekeren.

Wanneer doorlopende reisverzekering?

Reis je meer dan eenmaal per jaar, dan is veelal een doorlopende reisverzekering voordeliger dan telkens een kortlopende verzekering afsluiten. Met deze laatste verzekering verzeker je enkel een specifieke reis waarbij de doorlopende verzekering altijd dekking (binnen de afgesloten voorwaarden) biedt. Grote voordeel is ook dat je niet kan vergeten je te verzekeren, wel is het zaak om goed de afgesloten dekkingen te checken.

Actie

Zoals je kan lezen zijn er veel variabelen met betrekking tot de reisverzekering. De reizen die je maakt kunnen sterk wisselen dus het is belangrijk om vooraf de polis goed te controleren en indien nodig tijdig aan te passen, zo voorkom je dat je naast ziekte, een ongeval of andere pech ook nog voor extra kosten komt te staan.

Maak een afspraak