Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Minder verwachte woningverkopen in 2024 ondanks stijgend woningtekort

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De cijfers die de NVM vorige week over het derde kwartaal presenteerden lijken op het eerste gezicht positief. Er werden in het derde kwartaal bijna 33.500 woningen verkocht en dat is 2,4% meer dan in het derde kwartaal van 2022. Dat is slechts 1,8% minder dan het aantal transacties in het tweede kwartaal, wat traditioneel altijd een beter kwartaal is dan het derde kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op € 422.000,-. Dat is 1,7% meer dan in het tweede kwartaal en nog slechts 1,7% lager dan in het derde kwartaal van 2022. Dat geeft wel aan dat we de kleine dip in de woningprijzen die vorig jaar zomer in gang werd gezet alweer hard aan het inlopen zijn.

Oplopend woningtekort

Zorgwekkend is dat het woningtekort fors aan het oplopen is van 315.000 woningen in 2022 naar 390.000. En omdat er gemiddeld meer dan één persoon in een woning woont, betekent dit dat er ruim 825.000 woningzoekenden zijn. Het is dan ook niet vreemd dat kiezers de woningmarkt hoog op hun lijstje hebben staan van belangrijke thema’s voor de komende verkiezingen. Vervolgens is het jammer om te zien dat de meeste verkiezingsprogramma’s maar weinig structurele oplossingen bieden voor dit woningtekort; laat staan dat er genoeg geld beschikbaar wordt gesteld voor stimulering van de woningmarkt.

Desastreuze nieuwbouwcijfers

Het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen daalt hard. In het eerste kwartaal van 2023 werden er 3.302 nieuwbouwwoningen verkocht en 3.321 in het tweede kwartaal. Dat is een ruime halvering ten opzichte van het eerste half jaar van 2022.

De grafiek van het CBS laat duidelijk zien hoe hard de achteruitgang van de verkoop van nieuwkoopwoningen is:

Grafiek aantal verkochte nieuwbouwwoningen

Begin dit jaar kon het CBS nog meldden dat in 2022 ruim 74.000 nieuwbouwwoningen waren opgeleverd, het hoogste aantal in een decennium (dat zijn zowel koopwoningen als huurwoningen). Er was nog een forse stap te maken naar de 100.000 woningen die het kabinet jaarlijks wil realiseren. Maar de verkoopcijfers van nieuwbouwkoopwoningen laat nu al zien dat de komende jaren die 74.000 niet eens gehaald gaan worden. Dat is slecht nieuws voor woningzoekenden die nu nog geen eigen koop- of huurwoning hebben. Maar in feite is het ook slecht nieuws voor woningzoekenden die al wel een woning hebben, want de doorstroming op de woningmarkt zal weer een forse deuk oplopen.

Gevolgen voor doorstroming en aantal transacties bestaande woningen

Nieuwbouw vormt een belangrijke factor op de woningmarkt om de dynamiek van doorstroming op gang te houden. De aankoop van een nieuwbouwwoning door een bestaande woningeigenaar is een belangrijke katalysator voor het ontstaan van een treintje aan woningverkopen. Onze verwachting is dat de teruggang bij nieuwbouw ervoor zal zorgen dat ook het aanbod en aantal transacties van bestaande woningen af zal nemen. Niet omdat mensen niet willen verhuizen, maar omdat ze niet kunnen verhuizen, omdat er te weinig woning aangeboden worden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.