Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Beperkt aantal wijzigingen voor woningeigenaren in 2024

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Op Prinsjesdag werd de Miljoenennota 2024 gepresenteerd. Op het gebied van wonen en hypotheken is er in vergelijking met andere jaren maar een beperkt aantal wijzigingen voor (potentiële) woningeigenaren. We zetten de belangrijkste wijzigingen, waarvan de meeste al langer bekend waren, op een rij.

Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog naar € 510.000,-

Eén van de grootste veranderingen voor potentiële woningeigenaren is de verhoging van de maximale koopsom van een woning om in aanmerking te komen voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Een paar jaar geleden is, met name voor starters, een vrijstelling van de overdrachtsbelasting geïntroduceerd. Woningkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven dankzij de vrijstelling geen 2% overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een bestaande woning (overdrachtsbelasting is niet van toepassing bij de aankoop van nieuwbouw). De vrijstelling is met name gericht op starters, maar ook (voormalige) woningeigenaren in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar kunnen gebruikmaken van deze vrijstelling, als ze daar niet eerder gebruik van hebben gemaakt.

Voorbeeld: iemand heeft in 2019 op 25 jarige leeftijd een woning gekocht en gaat die nu verkopen en een andere woning aankopen. In 2019 gold de vrijstelling van de overdrachtsbelasting nog niet. Bij de aankoop van de volgende woning komt deze starter in beginsel in aanmerking voor de vrijstelling.

De vrijstelling geldt in 2024 alleen wanneer de koopsom niet hoger is dan € 510.000,-. Dat is een forse verhoging ten opzichte van 2023. Nu is de maximale koopsom namelijk € 440.000,-.

Eenmalige schenkvrijstelling ouder-kind als alternatief voor schenkingsvrijstelling woning

De jubelton was al afgeschaft in 2023 en per 1 januari 2024 wordt de eenmalige schenkingsvrijstelling voor schenkingen voor een eigen woning, ter grootte van bijna € 30.000,-, volledig afgeschaft. Deze afschaffing zal voor de meeste mensen weinig effect hebben, omdat ouders nog wel de mogelijkheid hebben om aan hun kind eenmalig belastingvrij ongeveer € 30.000,- te schenken. Deze schenking hoeft niet verplicht gebruikt te worden voor de eigen woning en is vrij te besteden door het kind. Het kind mag de schenking bijvoorbeeld ook voor de inrichting van een woning gebruiken of voor een auto. Er geldt een leeftijdscriterium, namelijk dat het kind de leeftijd heeft van 18 tot 40 jaar (of dat diens partner in die leeftijdscategorie valt en zelf nog geen gebruik heeft gemaakt van deze vrijstelling).

Wel vervalt de mogelijkheid dat een familielid, zoals een opa of oma, een grote belastingvrije schenking geeft, iets wat eerder wel mogelijk was bij de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning.

De normale, lagere schenkingsbedragen tussen ouder en kind en in andere relaties blijven bestaan. Wat vaak vergeten wordt, is dat ouders best meer geld mogen schenken aan een kind, bijvoorbeeld ook een ton. Alleen moet het kind dan over het deel boven de vrijstelling schenkingsbelasting betalen.

Hypotheekrenteaftrek nagenoeg ongewijzigd

Over de eerste belastingschijf gaan we in 2024 een heel klein beetje meer belasting betalen, namelijk 36,97% in plaats van de 36,93% in 2023. Dat betekent dat we de hypotheekrente tegen een iets hoger percentage mogen aftrekken. Dat zet overigens geen zoden aan de dijk. Wie bijvoorbeeld een hypotheek nodig heeft van € 420.000,-, het gemiddelde aankoopbedrag van een woning, en een rente betaalt van 4,5%, krijgt op maandbasis nog niet eens een euro extra terug.

Afbouw Wet Hillen

Consumenten met geen of een kleine hypotheek, zien hun compensatie voor de bijtellingspost ‘eigenwoningforfait’ weer iets kleiner worden. De Wet Hillen zorgde er in het verleden voor dat huiseigenaren niet gestraft zouden worden als ze extra aflosten op hun hypotheek. Wie bijvoorbeeld zijn hypotheek volledig aflost, heeft nog wel te maken met de bijtelling van het eigenwoningforfait. Via de Wet Hillen konden woningeigenaren met geen of een kleine hypotheek een extra bedrag aftrekken ter grootte van het verschil tussen de bijtelling van het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente. In 2019 is afgesproken dat die extra aftrekpost geleidelijk wordt afgeschaft. In 2024 wordt de aftrek beperkt tot 80% van het verschil tussen de bijtelling van het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente.

Hoger belastingtarief en geen indexatie in box 3

De wetgeving rond belasting over vermogen in box 3 staat al jaren onder druk. De belangrijkste reden is dat je in de huidige wetgeving niet over het daadwerkelijke rendement op je vermogen belast wordt, maar over een fictief rendement. Dat had een praktische reden: de Belastingdienst kon een berekening op basis van werkelijk rendement niet aan. De afgelopen jaren ontstond een situatie waarbij belastingplichtigen bijna geen spaarrente ontvingen, maar wel belasting moesten betalen omdat er fictief rendement over het vermogen werd gerekend. De rechter gaf belastingplichtigen die bezwaar maakten gelijk. Het kabinet probeert met overgangswetgeving de belastingheffing op vermogen overeind te houden, totdat over enkele jaren een systeem ingevoerd kan worden dat wel gebaseerd is op daadwerkelijke rendementen.

In de overgangswetgeving is nu geregeld dat er verschillende fictieve rendementen gelden voor verschillende categorieën. Voor spaargeld is dat voor 2023 bijvoorbeeld 0,36% en voor overige bezittingen, zoals beleggingen, is dat 6,17%. Ook nu vinden er nog gerechtelijke procedures plaats van belastingplichtigen die zich benadeeld voelen door het nieuwe systeem. Het is afwachten welk oordeel de Hoge Raad velt over de overgangsregeling.

Ondertussen heeft het kabinet besloten om het vrijstellingsbedrag van € 57.000,- per belastingplichtige in 2024 niet te verhogen. Normaal gesproken wordt dit bedrag jaarlijks geïndexeerd, maar nu dus niet. Daarnaast gaat het belastingtarief omhoog van 32% naar 34%.

Ben je benieuwd hoe een onafhankelijk financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep jou verder kan helpen? Laten we eerst een keer kennismaken. Plan geheel vrijblijvend een eerste oriënterend gesprek met een adviseur bij jou in de buurt.

Maak een afspraak