Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Energiekosten belangrijk thema in 2024

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Energiekosten vormen de afgelopen jaren een veel groter deel van de totale woonkosten. Oorzaak zijn de sterk gestegen energiekosten door de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. De enorm hoge prijzen van 2022 zijn verdwenen, maar nog altijd liggen de energiekosten een stuk hoger dan vóór de oorlog in Oekraïne.

In 2023 geldt een energieplafond. Huishoudens worden tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas gecompenseerd voor hoge energietarieven en energiebelasting. Dit energieplafond eindigt per 1 januari 2024.

Het is onzeker wat de energietarieven de komende maanden gaan doen. Dat is namelijk afhankelijk van meerdere factoren die nu nog niet duidelijk zijn. Hoe gaat de wereldeconomie zich bijvoorbeeld ontwikkelen? Krijgen we echt winterweer? Wel is duidelijk dat de netbeheerkosten in 2024 fors omhoog gaan.

Als consument betaal je ook nog energiebelasting. Het kabinet probeert de verschuiving van gas naar elektriciteit te bevorderen. De belasting op gas stijgt met 19% en de belasting op elektriciteit daalt met 14%.

Verduurzamen

Op je hypotheek kun je meestal niet makkelijk bezuinigen, maar huishoudens hebben het afgelopen jaar wel laten zien dat ze goed in staat zijn om hun energieverbruik naar beneden te brengen. Helaas soms noodgedwongen, omdat de rekening anders niet betaalbaar was.

Het is raadzaam om regelmatig te kijken hoe je je woning kunt verduurzamen en je energieverbruik kunt verlagen. De overheid maakt het aan de ene kant makkelijker door voor bepaalde verduurzamingsmaatregelen subsidies beschikbaar te stellen. Aan de andere kant zijn er nog meerdere verbeteringen mogelijk aan de kant van de overheid. Geef als overheid bijvoorbeeld duidelijkheid over de subsidies over een langere periode. Nu loop je de kans dat een subsidie volgend jaar hoger is dan dit jaar, dat een subsidie dan niet meer bestaat of dat de voorwaarden voor subsidie ineens wijzigen.

Bovendien zou het goed zijn als de overheid subsidies rechtstreeks uitbetaalt aan de leverancier en installateur. Nu moeten consumenten de verduurzamingsmaatregel eerst laten uitvoeren en kunnen ze daarna pas de subsidie aanvragen, waarbij ze het risico lopen dat het subsidiepotje leeg is. Sowieso moet de consument eerst zelf de volledige kosten van de energiebesparende maatregel voorschieten. Het zou laagdrempeliger zijn als de consument alleen de kosten na vergoeding van de subsidies hoeft te financieren. Dat geldt zeker voor consumenten met een kleinere beurs.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van je woning? En hoe je de verduurzaming kunt financieren? Vraag gerust een vrijblijvende kennismaking aan bij een onafhankelijk adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Zij helpen je graag verder!

Maak een afspraak