Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Geldverstrekkers pakken deel van marge terug

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Er gebeurt al enkele weken bijna niks bij de hypotheekrentes. Afgelopen week waren er enkele geldverstrekkers die een kleine renteverlaging doorvoerden, maar dat heeft weinig invloed op de gemiddelde hypotheekrentes.

Op de financiële markten zagen we de rentes wel dalen. Zo daalde de rente van de 10-jaars Nederlandse staatslening in juli met 0,3%, van 2,9% naar 2,6%. In de eerste dagen van augustus daalde deze rente rap verder met nog eens 0,15% naar 2,45%. Er gebeurt ook genoeg in de wereld. Die gebeurtenissen kunnen allemaal op hun manier effect hebben op de ontwikkeling van de rentes. We noemen er een paar:

Inflatie eurozone stijgt met 0,1%

Een tegenvaller was dat de inflatie in de eurozone over de maand juli met een tiende steeg, van 2,5% in juni naar 2,6% in juli. De hoop was juist dat de dalende trend voortgezet zou worden nadat de inflatie was gedaald van 2,6% in mei naar 2,5% in juni.

Als je de grafiek van de inflatieontwikkeling in 2023 en 2024 op de volgende pagina bekijkt, zie je onmiddellijk waar de pijn voor beleggers en de Europese Centrale Bank zit. De inflatie daalde in 2023 rap, maar in 2024 stokt die daling, terwijl het belangrijk is dat de inflatie uiteindelijk naar een streefniveau van 2% daalt.

Inflatie in de eurozone van januari 2023 tot en met juli 2024

Beleggers verwachtten tot nu toe dat de ECB in september een volgende renteverlaging door zou voeren, maar dat komt nu mogelijk op losse schroeven te staan. Het wordt dan ook extra spannend wat de inflatiecijfers over augustus zullen zijn.

Overigens is de verwachting voorlopig nog steeds dat de ECB haar rente in september met een kwart zal verlagen. Bij haar beslissing in september zal de ECB ook met een schuin oog kijken naar de Fed (de centrale bank van de Verenigde Staten). Laat die nu net vorige week ook een vergadering gehad hebben.

Fed laat rente ongewijzigd, maar er is zicht op een verlaging in september

Zoals verwacht, hield de Fed haar rente vorige week ongewijzigd. Toch was er goed nieuws voor beleggers. Powell, de voorzitter van de Fed, hintte op een renteverlaging in september. Tenminste, als de inflatie blijft dalen en de arbeidsmarkt zich naar verwachting blijft ontwikkelen. Nog niet eerder was Powell zo uitgesproken over een mogelijke renteverlaging. Daarom verwachten de meeste beleggers dat die renteverlaging er in september gaat komen. En toen kwam afgelopen vrijdag een zeer tegenvallend banenrapport. Het werkloosheidspercentage steeg in juli naar 4,3% (juni 4,1%), waardoor de angst op een recessie toeneemt. Dat was ook zeker te zien op de beurzen, waar zware verliezen werden geleden.

Het is nu eigenlijk wel zeker dat de Fed in september de rente gaat verlagen. De vraag is nu of dat misschien wel met 0,5% gaat in plaats van maar met 0,25%. In de maanden erop zullen er meer renteverlagingen volgen.

Dat betekent overigens niet dat de ECB evenveel renteverlagingen zal doorvoeren als de Fed. Het renteniveau ligt in de Verenigde Staten veel hoger dan in Europa. Toch zal een dalende rente door de Fed wel extra ruimte bieden voor de ECB om ook de dalende lijn in te zetten.

Liquidaties Midden-Oosten

Vorige week dinsdag doodde Israël een Hezbollah-commandant in Beiroet en op woensdag werd de politiek leider van Hamas in Iran gedood, waarschijnlijk door Israël. De olieprijs liep in reactie daarop woensdag meteen op met 4%. Het scheelt dat we de laatste weken in een dalende trend zaten, waarbij de weken hiervoor de olieprijs met 10% omlaag ging.

Het laat wel zien hoe gebeurtenissen in de wereld de financiële markten kunnen beïnvloeden. Als het conflict in het Midden-Oosten verder ontaardt, kan dit tot een serieuze stijging van de olieprijzen leiden, wat de inflatie weer kan aanzwengelen. Dan zou een renteverlaging van de centrale banken er minder snel aankomen.

Gaan de hypotheekrentes mee met de verlaging van de marktrentes?

Doordat de rentes op de financiële markten licht gedaald zijn, is er in principe ruimte ontstaan voor een verlaging bij de hypotheekrentes.

Aan de andere kant hebben we eerder dit jaar gezien dat geldverstrekkers niet meteen de renteverhogingen op de financiële markten volgden en marge hebben ingeleverd. Ze zullen het fijn vinden om een deel van die verloren marge terug te winnen. Vorig jaar was het verschil tussen de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente en de 10 jaars-rente op staatsleningen 144 basispunten (1,44%). In de eerste 31 weken van 2024 is dat gedaald naar 115 basispunten (1,15%), mede door de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt.

Geldverstrekkers houden elkaar goed in de gaten. Pas als enkele geldverstrekkers serieuze renteverlagingen doorvoeren, zal de rest waarschijnlijk volgen.

Gemiddelde renteontwikkeling augustus 2023 tot en met augustus 2024