Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoeveel zakgeld of kleedgeld geef ik mijn kind? De gemiddelden én tips!

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren over geld. Zakgeld en kleedgeld zijn daar een handig middel voor. Zo kan je kind zelf ervaren dat het niet alles kan kopen en dat het belangrijk is om voor duurdere aankopen te sparen. Maar dan is de vraag: hoeveel zakgeld geef je je kind? En wat is een normaal bedrag aan kleedgeld? We zetten de gemiddelde bedragen voor zakgeld en kleedgeld op een rij. Zo weet je hoeveel je jouw kind kunt geven en of de zakgeldverhoging waar je kind assertief om vroeg wel écht terecht is.

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?

Het is volgens het Nibud gebruikelijk om vanaf ongeveer 6 jaar te beginnen met zakgeld geven. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen munten en biljetten herkennen. Sommige kinderen zijn al op jongere leeftijd geïnteresseerd in geld. In dat geval kun je al eerder met zakgeld beginnen.

Kijk overigens niet vreemd op als je kind het zakgeld in het begin steeds direct uitgeeft. Veel jongere kinderen hebben die neiging. Pas later komt het besef dat ze ook kunnen sparen om zo uiteindelijk iets groters met het gespaarde geld te kunnen kopen.

Hoeveel zakgeld geef je je kind?

Hoeveel zakgeld je je kind geeft, hangt uiteraard deels af van je eigen budget. Als je met moeite rondkomt, is het verstandig om je kind niet te veel zakgeld te geven. Verder hangt het bedrag aan zakgeld af van de leeftijd van je kind en van wat je je kind laat betalen. Moet je kind daar bijvoorbeeld ook cadeautjes voor andere kinderen van kopen of sportlessen van betalen? Dan zal je waarschijnlijk meer zakgeld geven dan als jij die typen kosten betaalt.

Laten we ervan uitgaan dat je kind geen cadeaus of sportlessen hoeft te betalen van het spaargeld. In dat geval kun je in de tabel hieronder aflezen hoeveel zakgeld ouders hun kind gemiddeld geven. De cijfers t/m 12 jaar komen uit het Nibud Kinderonderzoek uit 2023. De cijfers voor kinderen van 13 t/m 16 jaar komen uit het Nibud Scholierenonderzoek uit 2020.

Leeftijd kind

Hoeveel zakgeld gemiddeld per week?

6 jaar

€ 1,20 tot € 2,30

7 jaar

€ 1,40 tot € 2,30

8 jaar

€ 1,90 tot € 2,80

9 jaar

€ 2,30 tot € 2,90

10 jaar

€ 2,30 tot € 2,80

11 jaar

€ 2,30 tot € 3,50

12 jaar

€ 2,60 tot € 4,70

13 jaar

€ 4,45 tot € 4,89

14 jaar

€ 4,89 tot € 5,56

15 jaar

€ 4,89 tot € 6,67

16 jaar

€ 4,45 tot € 5,56

Sidenote: Heeft je kind de leeftijd om een bijbaantje te nemen? Dan kan het goed zijn dat je je kind minder of zelfs geen zakgeld meer geeft. Je kind verdient dan immers meer geld om zelf vrij te besteden. De tabel hierboven laat gemiddelden zien. Daarbij zijn zowel kinderen met als zonder bijbaantje meegenomen. Als je kind gaat werken, kun je het beste samen onderzoeken wat je kind zoal nodig heeft en wil kopen, en in hoeverre het salaris dat dekt. Op basis daarvan kun je beslissen of je nog zakgeld of kleedgeld geeft en hoeveel dan.

Hoeveel kleedgeld geef je je kind?

Veel ouders beginnen zo rond de 12 jaar met kleedgeld geven aan hun kind. Daardoor leren kinderen zelf de waarde van kleding kennen en kunnen ze ook bewuster kleding, schoenen en accessoires kopen. Overigens kiest niet elke ouder hiervoor. Sommige kinderen hebben weinig belangstelling voor kleding; dan kan het ook een bewuste keuze zijn om niet met kleedgeld te werken en soms samen met je kind kleding te kopen.

Hoeveel kleedgeld normaal is? Gemiddeld kregen middelbare scholieren in 2020 zo’n € 50,- kleedgeld per maand. Dit bedrag is ongeveer gelijk per leeftijd. Die cijfers komen uit Nibud-onderzoek. Ook hierbij kun je er rekening mee houden of je kind wel/niet zelf nog geld verdient met een bijbaantje.

Overigens wijzen andere Nibud-cijfers uit dat 12-jarige meisjes zo’n € 77,- kleedgeld per maand nodig hebben om alle kleding van te betalen en jongens zo’n € 71,- per maand. Maar omdat de meeste kinderen niet al hun kleding van het kleedgeld hoeven te betalen, komen ze meestal met een lager bedrag goed uit. Vaak betalen ouders dan onder andere de sport- en badkleding voor hun kind en soms ook de schoenen.

Hoe leer je je kind goed omgaan met zakgeld, kleedgeld of salaris?

Zakgeld en kleedgeld is dus bedoeld om je kind te leren over de waarde van geld en ook te beseffen dat je met een beperkt budget niet alles kunt kopen. Hetzelfde geldt voor het salaris van een eerste bijbaantje. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je kind goed met dit geld leert om te gaan. Sommige kinderen hebben de neiging om geld in hun zak te voelen branden en het meteen uit te geven. Of misschien koopt je kind er in jouw ogen de verkeerde dingen (bijvoorbeeld veel snoep) van.

Hoe zorg je ervoor dat jouw kind goed met het zak- en kleedgeld of het eerste salaris omgaat? Dit zijn een paar handige tips:

  • Geef zakgeld steeds op een vast dagdeel per week of per maand. Dus bijvoorbeeld elke zaterdagochtend of elke eerste dag van de maand.
  • Spreek af wat je kind wel en niet mag kopen van het zakgeld en kleedgeld. En maak ook afspraken over wat je kind betaalt en wat jij voor je kind koopt.
  • Houd zakgeld niet in als een vorm van straf. Laat het losstaan van straf of beloning. Zakgeld is vooral bedoeld om je kind te helpen bij de financiële opvoeding.
  • Heeft je kind een duurdere aankoop op het oog? Geef dan tips om daarvoor te sparen of maak eventueel samen een spaarschema waarbij je kind elke week of maand een bedrag apart zet.
  • Zit er niet te dicht bovenop. Soms is het ook goed om je kind “fouten” te laten maken door bijvoorbeeld te snel geld uit te geven. Daar leert je kind weer van voor een volgende keer.
  • Schiet geen dingen voor als je kind iets niet kan betalen. Zo leer je je kind dat op echt op is. Dat helpt een kind juist om voortaan slimmer met geld om te gaan.
  • Komt je kind niet uit met het geld? Draag dan ideeën aan om te gaan werken. Dat kan bijvoorbeeld al op jonge leeftijd in de vorm van een krantenwijk. Werken voor salaris laat kinderen nog beter inzien dat geld een bepaalde waarde heeft en dat het er niet oneindig is.