Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vakantiestilte hypotheekrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De rentes op de financiële markten dalen sinds 1 juli. De rente voor Nederlandse staatsleningen van 10 jaar zijn deze maand met ongeveer 0,2% gedaald. Toch zien we weinig actie bij geldverstrekkers om hun hypotheekrentes te verlagen. Dat is op zich niet zo gek, omdat geldverstrekkers ook voorzichtig waren met het verhogen van de hypotheekrentes toen de rentes op de financiële markten stegen. 

Onderaan deze pagina laten we onze reguliere grafiek zien, met de ontwikkeling van de hypotheekrentes in de afgelopen 12 maanden. Dat is een grafiek die nog een grote piek én een forse daling laat zien, maar die stijging en daling vonden allebei in de laatste maanden van 2023 plaats.

In de onderstaande grafiek zoomen we in op het verloop van de gemiddelde hypotheekrentes met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024. Dat laat een wel heel saai plaatje zien, met bijna horizontale lijnen. De verschillende gemiddelde hypotheekrentes bewegen het hele jaar 2024 al binnen een smalle bandbreedte van 0,2%. Bij individuele geldverstrekkers kunnen de verschillen gedurende het jaar groter zijn, maar over de hele hypotheekmarkt gebeurt er bij de gemiddelde hypotheekrentes niet zoveel.

Gemiddelde hypotheekrentes in 2024 (met NHG)

Het verloop van de 10-jarige Nederlandse staatsleningen is een stuk grilliger, maar ook hier zien we dat die binnen een relatief smalle bandbreedte bewegen in 2024. Al is die brandbreedte wel iets breder dan bij de gemiddelde hypotheekrentes, namelijk tussen de 2,55% en ongeveer 2,95%. Oftewel: een bandbreedte van 0,4%.

Zomerstilte gevolgd door rentedaling in het najaar?

Wij achten de kans groot dat de zomerstilte bij de hypotheekrentes nog wel even aanhoudt, ondanks de mooie daling bij de rentes op de financiële markten van de afgelopen weken. 

De oorzaak voor de daling van de lange rentes is dat de inflatie zich in Europa en de Verenigde Staten iets gunstiger ontwikkelt dan eerder verwacht. De economie aan beide kanten van de oceaan kan inmiddels wel een impuls gebruiken. Daarmee lijkt de kans groter op één of meerdere renteverlagingen door de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten in de resterende maanden van 2024. 

Toch hield de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente, zoals verwacht, vorige week nog ongewijzigd. Ook wilde president Lagarde niet vooruitlopen op een mogelijke renteverlaging in september. Aan het einde van de week liepen daardoor de rentes op de financiële markten weer licht op. Maar als de inflatiecijfers over de zomermaanden geen roet in het eten gooien, kan dit na de zomer misschien alsnog leiden tot een daling van de rentes op de financiële markten en vervolgens een daling van de hypotheekrentes. Veel beleggers hadden al eerder dit jaar op zo’n daling gehoopt.

Gemiddelde renteontwikkeling juli 2023 - juli 2024