Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Checklist voor een succesvolle verbouwing

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Mede als gevolg van de krappe woningmarkt zien we dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun woning te verbouwen. Wij geven je 5 tips om rekening mee te houden als jij ook verbouwplannen hebt.

1. Maak een afweging tussen verbouwen en verhuizen

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat mensen eerst hun woning ingrijpend verbouwen en enkele jaren later toch besluiten om hun woning te verkopen, omdat de woning nog steeds niet volledig op hun wensen aansluit. Ons advies: maak, voordat je gaat verbouwen, een goede afweging tussen verbouwen of verhuizen. Lost een verbouwing écht al je “woonproblemen” op?

In een eerder blog zetten we de voor- en nadelen van verbouwen vs. verhuizen op een rij.

2. Neem verduurzaming in je plannen mee

Heb je besloten om je woning te verbouwen? Dan is het vervolgens zaak om op een rij te zetten wat je precies wilt verbouwen. Denk er ook meteen over na of je de woning ook kunt verduurzamen. Toegegeven: een nieuwe keuken of badkamer klinkt leuker dan triple glas, betere isolatie, zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Maar een investering in verduurzaming kan wel zorgen voor waardestijging van je woning, lagere energielasten en meer wooncomfort.

Ga je verduurzamen? Zoek dan ook uit of je in aanmerking komt voor subsidie. Hierover kun je meer lezen op de websites van Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

3. Zelf doen, uitbesteden of een combinatie

Een belangrijke vraag bij een verbouwing is ‘Ga ik de verbouwing volledig zelf doen of huur ik zelf mensen in of een aannemer?’. En dan is er ook nog een optie 3: een deel zelf doen en een deel door de aannemer laten doen.

Welke keuze je hierin maakt, hangt van een aantal factoren af. Wat ga je precies verbouwen en wat kun je daar zelf in doen? Wat je zelf kunt oppakken, hangt natuurlijk af van hoe handig je bent, maar ook hoeveel tijd je erin wilt steken en hoeveel geld je bereid bent te investeren. Veel zelf doen is natuurlijk goedkoper dan een aannemer inschakelen, maar besef wel dat een verbouwing – zeker als je weinig kluservaring hebt – veel tijd kan opslokken.

4. Maak een ruime begroting

Een verbouwing valt bijna altijd duurder dan je verwachtte. Houd daarom rekening met onverwachte kostenposten en tel een extra marge op bij je begroting. Als een verbouwing lang duurt, houd dan ook rekening met eventuele prijsstijgingen voor materialen.

Nog iets om in gedachten te houden: eventuele investeringen in verduurzaming moet je vaak eerst volledig zelf betalen. Pas achteraf krijg je dan een deel terug via subsidie. Je moet de kosten dus volledig zelf kunnen “voorschieten”.

5. Financieren met spaargeld, een persoonlijke lening of een hypotheek

Er zijn meerdere manieren om een verbouwing te financieren. Je kunt een verbouwing betalen met spaargeld of door geld te lenen. Kies je voor lenen, dan zijn er opnieuw meerdere opties. Je kunt geld lenen bij familie, via een persoonlijke lening of via een hypotheek. Als de lening of hypotheek aan een aantal voorwaarden voldoet, is de rente aftrekbaar.

De keuze voor een hypotheek of persoonlijke lening is afhankelijk van een aantal factoren. Bij een hypotheek heb je te maken met eenmalige kosten voor onder andere hypotheekadvies, een taxatie en de notaris. Die kosten heb je niet bij een persoonlijke lening. Soms kun je een deel van deze extra kosten vermijden, bijvoorbeeld doordat je een eerdere aflossing kunt opnemen of doordat je dankzij een verhoogde hypotheekinschrijving niet naar de notaris hoeft.

Over het algemeen is de rente bij een hypotheek lager dan bij een persoonlijke lening. Gaat de verbouwing alleen om verduurzaming, dan is een duurzaamheidslening wellicht de goedkoopste oplossing.

Tot slot is voor de hoogte van de maandelijkse kosten van belang in welke periode je de lening of hypotheek wilt aflossen. Hoe korter de looptijd is, hoe hoger de aflossing zal zijn. Het voordeel van een korte looptijd is dat je totale kosten over de gehele periode lager zijn, maar dan moet je wel hogere maandlasten willen en kunnen betalen.