Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Stijgende trend houdt aan, marktrente daalt licht

Afgelopen week zagen we meer rentewijzigingen dan de week ervoor. Het merendeel van de wijzigingen betreft een verhoging, maar we zien ook meerdere verlagingen voorbij komen. In beide gevallen gaat het om kleine wijzigingen van een paar honderdsten en voor een heel beperkt aantal rentevaste periodes.

De laatste paar weken zien we dat de marktrente ligt daalt, waardoor het verschil tussen bijvoorbeeld de kapitaalmarktrente 10 jaar en de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG nu ruim 1,1% bedraagt en een paar weken terug nog onder de 1% zat. Het betekent ook dat dit verschil nog steeds 0,2% à 0,5% lager ligt dan in de afgelopen jaren, wat betekent dat de marges van geldverstrekkers nog steeds erg onder druk staan.

Inflatie stijgt

De inflatie stijgt fors in zowel de Verenigde Staten als in Europa. De verwachting is dat de inflatie in Europa dit jaar oploopt naar 1,9%. Dat betekent dat een consument bij de huidige 0% spaarvergoeding met zijn spaargeld volgend jaar met ditzelfde geld gemiddeld 1,9% minder kan kopen dan nu, als gevolg van de gestegen prijzen van benzine, energie, fruit, drankje op het terras, enzovoort. Nog los van de spaarder die wellicht vermogensrendementsheffing moet betalen of een dusdanig saldo heeft, dat hij een negatieve spaarrente moet betalen.

De inflatie stijgt doordat de economie een doorstart maakt, waarbij er een tekort is aan bepaalde grondstoffen en ook consumenten een inhaalslag doen. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie volgend jaar weer afneemt naar 1,5% en naar 1,4% in 2023. In de Verenigde Staten zagen ze in mei de consumer price index toenemen met 5% ten opzichte van mei 2020.

Beleggers willen onder normale omstandigheden naast een rentevergoeding voor het uitlenen van geld, minimaal de inflatie vergoed hebben. Maar deze logische economische wetmatigheid is al heel lang zoek.

Europese Centrale Bank houdt beleid ongewijzigd

Vorige week donderdag besloot de ECB om haar rentetarieven ongewijzigd te laten en ook het opkoopprogramma voorlopig onverminderd voort te zetten. Waarbij ook in het derde kwartaal meer obligaties opgekocht zullen worden dan in het eerste kwartaal, wat een drukkend effect zal hebben op de marktrente.

De ECB verdedigt haar stimulerend beleid, omdat zij verwacht dat de inflatie onder de 2% zal blijven. Het is een belangrijke doelstelling van de ECB dat de inflatie rond de 2% ligt. Lagarde, president van de ECB, gaf in haar toelichting ook aan dat ze de obligatie-aankopen in het derde kwartaal niet terugschroeven, omdat ze anders bang is voor stijgende marktrentes. De economie is volgens Lagarde nog niet voldoende hersteld en kan volgens haar die hogere rentes nog niet aan.

De vraag voor de komende tijd is of ook beleggers voldoende vertrouwen hebben in het verhaal van de ECB. De vooruitzichten voor de groei van de economie worden steeds naar boven bijgesteld; bijvoorbeeld ook afgelopen week voor Nederland. Het blijft dan ook zaak om de renteontwikkeling goed in de gaten te houden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.