Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde renteverhogingen centrale banken nog niet in zicht

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De rentebesluiten van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa waren in overeenstemming met de verwachtingen, maar de toelichtingen op de rentebesluiten waren toch iets anders dan beleggers hadden gehoopt. De Fed, de centrale bank van de VS, liet
het rentetarief onveranderd op een bandbreedte van 5% tot 5,25%. Maar uit het verslag bij dit besluit kan opgemaakt worden dat er misschien nog wel twee renteverhogingen van 0,25% gaan komen dit jaar, omdat de inflatie ondanks een daling naar 4% nog steeds niet de gewenste doelstelling van 2% heeft bereikt. Voor de Fed een volgende rentestap neemt, wil het wel eerst goed kijken wat de effecten zijn van de eerder genomen renteverhogingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de depositorente met 0,25% naar 3,25%. Dat is dus nog altijd bijna twee procent minder dan de Fed rente. De renteverhoging is volgens de ECB nodig omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is en het tempo van de daling niet hard genoeg gaat. De verwachting is dat de inflatie in de Eurozone in 2023 uitkomt op 5,4% en met 3,0% ook in 2024 boven de 2% uitkomt en in 2025 op 2,2%. De inflatie daalt onder andere minder hard dan verwacht doordat in meerdere eurolanden, waaronder Nederland, de lonen hard stijgen en producenten dit deels of (meer dan) volledig door vertalen in hogere prijzen. Van een rentepauze zoals in de VS kon daarom volgens de ECB nog geen sprake zijn en de ECB gaf aan dat waarschijnlijk de rente in juli verder omhoog gaat met weer een kwart procent.

Wat doet ECB-renteverhoging met de rentes?

Veel media schreven naar aanleiding van de ECB renteverhoging dat dit leidt tot hogere hypotheekrentes, maar we hebben vorige week in ons nieuwsitem aan de hand van een grafiek laten zien dat de hypotheekrentes in 2023 tot nu toe weinig gereageerd hebben op de eerdere verhogingen van in totaal 1,5%.

Het is even afwachten wat de rentebesluiten van afgelopen donderdag gaan doen met de lange rentes. De rentebesluiten zelf waren in overeenstemming met de verwachtingen van beleggers, maar de toelichtingen waren iets somberder dan vooraf verwacht. Vooralsnog lijkt het erop dat het niet meteen leidt tot een serieuze wijziging bij de markt- en hypotheekrentes. Het aantal aankondigingen van hypotheekrentewijzigingen was afgelopen week heel laag en ook na het ECB rentebesluit zagen we weinig nieuwe wijzigingen voorbij komen.

De gemiddelde variabele hypotheekrente is de afgelopen zes weken met ongeveer 0,25% gestegen. Gelijk aan de verwachte renteverhoging van de ECB. Nu de ECB heeft uitgesproken dat zij de rente in juli waarschijnlijk weer met een kwart gaat verhogen, is de kans groot dat de variabele hypotheekrente de komende zes weken met ongeveer een kwart procentpunt omhoog gaat.

Hieronder staat nogmaals de bijgewerkte grafiek van vorige week, met daarin de ontwikkeling van de ECB depositorente, de 3-maands geldmarktrente, de gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG, de 10 jaar-kapitaalmarktrente en de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG.

Grafiek renteontwikkelingen

Middellange termijn verwachting

Het is heel lastig om de hypotheekrente op de middellange termijn te voorspellen. Doel van de ECB is dat door de renteverhogingen de economie een paar stappen terugzet. Dat zien we inmiddels gebeuren. In Duitsland is al sprake van een recessie en in Nederland hadden we onverwachts ook een negatieve groei in het eerste kwartaal. De energieprijzen zitten inmiddels op een veel lager niveau dan een jaar geleden, maar nog wel altijd substantieel hoger dan voor deze energiecrisis. De inflatie beweegt naar beneden en als die beweging aanhoudt, dan kunnen we op de middellange termijn ook iets lagere hypotheekrentes verwachten van mogelijk een paar tienden, maar waarschijnlijk niet van hele procenten. Gevaar is wel dat inmiddels in landen als Nederland de inflatie niet meer hoofdzakelijk gedreven wordt door de hoge energieprijzen maar dat hogere lonen een steeds grotere factor zijn, waardoor het langer kan duren voor de inflatie richting de 2% gaan.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrentes in het afgelopen jaar

Grafiek renteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.