Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Apk voor je woning: wat houdt dat in en waar wordt je huis op gecheckt?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De apk-check voor de auto kennen we wel. Maar heb je al eens gehoord van een apk voor je woning? Bij deze apk-check laat je je huis inspecteren op allerlei belangrijke aspecten. Denk aan de veiligheid van de woning, de staat van de cv-ketel en de kozijnen en fundering. Zo voorkom je achterstallig onderhoud, hoge kosten of onveilige situaties. En zo heb je nog langer woonplezier van je huis. Wat is zo’n apk voor je woning precies en waar let de deskundige op bij deze keuring?

Wat is een apk-check van je woning?

Een apk van je woning is een bouwkundige keuring waarbij een bouwkundig inspecteur mogelijke gebreken opspoort. Zo’n keuring is handig als je een nieuwe woning koopt en wilt weten wat de bouwkundige staat ervan is. Maar een apk van je woning is ook aan te raden als je ergens al een tijdje woont. Dan weet je hoe je huis er bouwkundig gezien op dit moment voor staat.

Waarom een apk van je woning handig is?

Met een apk van je woning voorkom je dat gebreken erger worden en dat je daardoor voor hoge kosten komt te staan. Ook loop je dankzij een apk van je huis geen onnodige veiligheidsrisico’s. Je weet precies wat je eventueel moet vervangen of repareren, zodat je veilig en fijn kunt blijven wonen.

De apk van een woning geeft je inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Je ontdekt bijvoorbeeld mogelijke gebreken of achterstallig onderhoud. Ook krijg je vaak een indicatie van de kosten daarvoor. Daarbij maakt de bouwkundig inspecteur onderscheid tussen directe kosten, kosten op termijn en niet-noodzakelijke kosten om eventueel je huis te verbeteren.

  • Als jeeen nieuwe woning gaat kopen, helpt de apk van de woning je om niet achteraf voor onverwachte kosten te staan. Je weet precies wat er aan de woning moet gebeuren. De kosteninschatting kun je in je aankoopbeslissing of in de onderhandelingen meenemen.
  • Als je al een koophuis hebt, dan helpt de apk je om het benodigde onderhoud uit te voeren en gebreken of onveilige situaties op tijd te ontdekken.

Daarnaast is een bouwkundige keuring soms nodig als je een huis erft of als je van plan bent om je huis te verkopen.

Wat wordt onderzocht bij de apk-check van een woning?

Een goede bouwkundig inspecteur neemt bij de apk van een woning alle belangrijke punten mee. Je kunt daarbij denken aan de volgende punten.

De fundering en kruipruimte

Als je een huis met verdiepingen of op de begane grond hebt, dan is het heel belangrijk dat de fundering goed is. Dit is de draagconstructie onder je woning. Deze zorgt ervoor dat je huis rechtop blijft staan. Een bouwkundig specialist controleert of de fundering nog in orde is.

Als je fundering vervangen moet worden, is dat vaak een kostenpost van tienduizenden euro’s. Daarom is het fijn dat iemand deze check voor je doet. Wanneer je een nieuwe woning koopt, kan een slechte of rotte fundering een dealbreaker zijn om het huis te kopen.

Ook zal de bouwkundig inspecteur de kruipruimte van je woning checken. Staat daar bijvoorbeeld water in? Is het leidingwerk in de kruipruimte goed aangelegd?

Vloeren, muren, metselwerk en voegwerk

Zijn de vloeren en muren nog op orde of moet hier iets mee gebeuren? Is het belangrijk dat voegwerk wordt gerepareerd (bijvoorbeeld om tocht te voorkomen)? Ook dat laat de bouwkundige specialist je weten na de apk van je woning.

Het dak, de goten en de schoorsteen

Zijn er lekkages op zolder? Dan komt dat negen van de tien keer door een lek dak. Een bouwkundig inspecteur kijkt dan ook altijd uitgebreid naar de staat van het dak. Deze specialist inspecteert bijvoorbeeld de dakpannen, de dakgoten, de schoorsteen en de daknokken.

Veiligheidskeuring woning

Ten eerste kijkt de bouwkundig inspecteur naar je gas-, elektriciteits- en waterinstallaties. Deze moet je regelmatig laten controleren, omdat ze gevoelig zijn voor achterstallig onderhoud. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld legionellagevaar of zelfs een gaslekkage of koolstofmonoxidevergiftiging. Gelukkig zijn dat geen dingen die vaak voorkomen. Maar het is wel goed om er regelmatig op te laten checken.

Bij de elektrische installatie kijkt de bouwkundig specialist onder andere naar de gebruikte elektramaterialen, de aardlekbeveiliging en de elektriciteitstoepassingen in de badkamer, keuken en het toilet (vochtige ruimtes).

Ventilatie

Bij een apk-check van je woning bekijkt de installateur ook de ventilatie in je huis. Is je woning goed geventileerd? Als dat niet het geval is, kan er schimmel ontstaan. En wanneer de ventilatie niet op orde is in een ruimte met een verbrandingsinstallatie, dan kan het zelfs gevaarlijke situaties opleveren.

Cv-installatie

Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Als je deze regelmatig laat onderhouden, verbetert dat de levensduur. Een bouwkundig inspecteur kan de cv-ketel voor je checken. Werkt deze nog goed? Is er onderhoud nodig?

Heb je een hybride of gewone warmtepomp? Dan zal de inspecteur ook daarnaar kijken.

Staat van kozijnen, puien, ramen en deuren

Zijn de kozijnen nog goed? Houden ramen en deuren de kou en warmte goed buiten? Of zit er misschien een lek in? Ook dat kan de inspecteur voor je checken.

Onderhoudsstaat van andere onderdelen

Verder checkt de inspecteur de onderhoudsstaat van onder andere je keuken, badkamer, toilet en andere ruimtes. Als je al in het huis woont, zal dit meestal niet tot verrassingen leiden. Maar als je de keuring laat uitvoeren bij een huis dat je misschien wilt kopen, is het wel fijn dat diegene hiernaar kijkt.

Meterkast keuren

Verder zal een bouwkundig inspecteur vluchtig je meterkast keuren. Ziet die er goed en veilig uit? Soms is een uitbreiding van de groepen nodig, bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Vaak zal de zonnepaneleninstallateur je dit al laten weten. Maar mocht dit niet op orde zijn, dan kan de bouwkundig inspecteur het je ook laten weten.

Verduurzamingsopties

Soms kun je de bouwkundig specialist ook vragen om tips voor verduurzaming van je woning. Het verschilt namelijk per huis bij welke verduurzamende maatregelen je het meeste baat hebt. Soms kan een bouwkundig specialist je hier inzicht in geven.

Keuringsrapport na afloop

Bouwkundig specialisten controleren je woning altijd met een uitgebreide checklist. Na afloop ontvang je een keuringsrapport. Daarin staat alle informatie over de technische staat en onderhoudsstaat van je huis. Ook vind je in dit rapport de aandachtspunten en de verwachte kosten daarvoor.

Vaak vult de bouwkundig specialist de tekst aan met foto’s van (details in) het huis. Zo kun je nog beter zien waar de specialist het over heeft.

Wat kun je vervolgens met de apk van je woning doen?

Bijna altijd komen er op z’n minst een paar kleine aandachtspunten uit de apk van je woning. Kijk goed welke aandachtspunten direct om actie vragen en wat de kosten op termijn (binnen 5 jaar) zijn. Dan kun je zelf beslissen wat je nu laat doen en wat later kan. Schakel de juiste professionals in om je huis op deze punten weer in de juiste staat te brengen.

Heb je de apk van de woning laten doen omdat je mogelijk dit huis wilt kopen? Dan kun je de verwachte kosten meenemen in je aankoopbeslissing. Vaak laat je de keuring uitvoeren nadat je een bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring hebt gedaan. Vallen de kosten hoger uit dan het opgegeven bedrag? Dan mag je van de koop afzien zonder boete. Een andere optie is om in gesprek te gaan met de verkoper en te onderhandelen over de prijs. Wie weet willen zij je tegemoetkomen.