Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Spaarrentes waarschijnlijk omlaag

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) is waarschijnlijk slecht nieuws voor spaarders. De spaarrentes zullen waarschijnlijk omlaag gaan. Sowieso levert sparen geen hoge rente op. Laat staan als je spaart bij een van de Nederlandse grootbanken. Nederlanders zijn heel behoudend en sparen grotendeels bij deze grootbanken, ondanks de veel lagere rente dan bij andere (vaak buitenlandse) banken. Dat terwijl sparen bij die buitenlandse banken veilig is, mits de banken onder het Europese depositogarantiestelsel vallen en het spaarbedrag op de rekening maximaal € 100.000,- is.

ACM: onvoldoende concurrentiedruk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de spaarmarkt. In juli publiceerde ze haar bevindingen:

  • De 3 grootbanken hebben het overgrote deel van de spaarmarkt in handen.
  • Er zijn geen aanwijzingen voor verboden afspraken om de spaarrente laag te houden.
  • Het is aannemelijk dat er ‘stilzwijgende afstemming’ is tussen grootbanken over de spaarrentes. Wat houdt dat in? De grootbanken houden elkaars spaartarieven goed in de gaten, waarbij ze proberen niet te veel met elkaar te concurreren.

Uiteindelijk zijn we als consumenten medeschuldig aan het gedrag van de grootbanken. We hebben genoeg banken om tussen te kiezen, maar dan moeten we overstappen van de grootbanken naar een voor ons minder bekende bank. Het kost tijd om die overstap te regelen. Maar over de vraag of het geld veilig staat, hoeven we ons niet druk te maken, zolang het bedrag maximaal € 100.000,- is. Het grote voordeel is dat je tot wel het dubbele aan spaarrente kunt krijgen in vergelijking met Nederlandse banken.

De Nederlandsche Bank publiceerde recent een forse stijging van het spaargeld dat Nederlanders aanhouden bij banken van andere landen in de eurozone. Eind juni hadden we € 15 miljard aan spaargelden bij buitenlandse banken in het eurogebied staan, tegenover € 7,3 miljard in 2022. Die € 15 miljard klinkt misschien als veel, maar is slechts 2,4% van het totale bedrag aan spaargeld dat Nederlandse huishoudens bezitten. Zolang huishoudens niet massaler overstappen, zullen de grootbanken hun spaartarieven kunstmatig hoog houden.