Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Lijfrente aftrekbaar, hoe werkt dat?

Terwijl je lijfrente opbouwt, betaal je over het bedrag aan lijfrente geen vermogensbelasting. Ook hoef je in die tijd nog geen inkomensbelasting af te dragen over de ingelegde bedragen; dat doe je pas als je lijfrente-uitkering ingaat. Veel mensen vallen na de AOW-leeftijd onder het lagere belastingtarief, waardoor je dan al met al minder hoeft af te dragen.

Voor de lijfrente stort je (periodiek, eenmalig of wanneer het jou uitkomt) geld op een lijfrenterekening of op een speciale beleggingsrekening, of je legt het als premie in voor een lijfrenteverzekering. Die stortingen of betaalde premie mag je aftrekken bij de belastingaangifte van je belastbaar inkomen in box 1. Hiervoor vul je de totale lijfrente-inleg in onder het kopje ‘uitgaven voor lijfrente’. Uiteraard moet je voor die aftrek wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je jaar- en/of reserveringsruimte moet hebben. Daarover lees je verderop meer!

Door deze fiscale regelingen is lijfrente een fiscaal aantrekkelijke manier om extra pensioen op te bouwen. Dit is handig omdat je na je pensioen vaak flink (gemiddeld zeker zo’n 30%) terugvalt in inkomen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Ook zeker voor zzp’ers is lijfrente interessant, omdat je als ondernemer in principe helemaal geen pensioen opbouwt.

Wat zijn de voorwaarden voor lijfrente-aftrek?

Er gelden wel een aantal voorwaarden om van lijfrente-aftrek te profiteren. We bespreken hieronder de belangrijkste.

Je hebt de jaarruimte niet volledig benut

Lijfrente is alleen aftrekbaar als je je jaarruimte niet volledig hebt benut. Dit houdt in dat je een aantoonbaar pensioentekort hebt in dit jaar. Oftewel: je hebt niet het volledige bedrag aan pensioen gespaard. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je ondernemer bent en dus geen pensioen opbouwt bij een werkgever, doordat je niet fulltime werkt of doordat je werkgever geen volledig pensioen uitkeert. Tot de hoogte van de jaarruimte zijn je lijfrentes fiscaal aftrekbaar.

Wat jouw jaarruimte is, verschilt elk jaar weer. Je kunt jouw jaarruimte berekenen via de tool van de Belastingdienst. Het verschil tussen die grens en jouw opgebouwde pensioen is het bedrag aan lijfrente dat voor jou fiscaal aftrekbaar is.

Goed nieuws: lijfrente aftrekbaar met terugwerkende kracht

Heb je ook in eerdere jaren je jaarruimte niet volledig benut? Dan is je lijfrente aftrekbaar met terugwerkende kracht. De eerdere jaarruimtes blijven nog zeven jaar staan. Je kunt de jaarruimte dus tot zeven jaar na dato benutten om alsnog lijfrente te kunnen aftrekken. Dat kan je een flink bedrag aan belasting schelen.

Overige voorwaarden Belastingdienst

Daarnaast moeten je stortingen of premie aan een aantal voorwaarden voldoen om als lijfrente te tellen. Voor de Belastingdienst is er sprake van lijfrente als…

  • …je de lijfrenteverzekering, de lijfrenterekening of het lijfrentebeleggingsproduct bij een erkende financiële instelling hebt afgesloten. Dat kan een bank, een verzekeraar of een beleggingsonderneming zijn.
  • …de lijfrente straks een periodieke uitkering geeft (je ontvangt elke maand, elk kwartaal of elk jaar een bepaald bedrag) wanneer je vóór een bepaalde datum in leven bent of wanneer je vóór een bepaalde datum komt te overlijden.
  • …je de lijfrente uiterlijk vijf jaar na je AOW-leeftijd laat uitkeren (of omzet in een ander lijfrenteproduct).
  • de uitkering aan een aantal voorwaarden voldoet die voor jouw specifieke lijfrenteproduct gelden. Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over.

Welke lijfrentepremies zijn aftrekbaar?

In principe zijn alle lijfrentepremies aftrekbaar die voldoen aan de voorwaarden hierboven en die je dus bij een erkende financiële instelling opbouwt. Check van tevoren of je niet meer hebt ingelegd dan de toegestane jaarruimte en eventuele reserveringsruimte. Zo voorkom je dat je alsnog belasting moet betalen.

Voor de lijfrente-aftrek maakt het niet uit of je hebt gekozen voor een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening of dat je je lijfrente laat beleggen.

Belasting als de lijfrente vrijkomt

Zodra de lijfrente vrijkomt, ga je er wel inkomstenbelasting over betalen. De meeste mensen betalen na de AOW-leeftijd minder belasting dan daarvoor. Dat kan dus gunstig uitvallen. Mensen met een hoger pensioeninkomen betalen een wat hoger tarief.

Wil je de lijfrente afkopen, wat betekent dat je het bedrag in één keer wilt laten uitkeren? Dan betaal je meestal wel een fors bedrag aan inkomstenbelasting over de hele afkoopsom. Daar komt bovendien een flinke boete (de revisierente, van maximaal 20% van de afkoopsom) bij. Daarom is het meestal af te raden om lijfrente af te kopen. Beter kun je de lijfrente aankopen, wat inhoudt dat je met jouw lijfrentekapitaal een pensioenuitkering aankoopt. Je krijgt dan voortaan periodiek een deel van de lijfrente uitgekeerd.

Wil je meer weten over wat lijfrente is en hoe dit kan werken voor het opbouwen van jouw pensioen? Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer. Het eerste gesprek is bij ons altijd gratis.

Gratis eerste afspraak

Lijfrente-aftrek berekenen

Wil je berekenen tot welk bedrag jouw lijfrente aftrekbaar is? Via de tool van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel jouw jaarruimte bedraagt. Tot dat bedrag mag je voor dit jaar je lijfrente aftrekken van je inkomen in box 1.

Heb je de afgelopen zeven jaar één keer of vaker je jaarruimte niet volledig gebruikt? Dan kun je daar mogelijk alsnog gebruik van maken als reserveringsruimte. Je mag dan in één keer een grotere storting doen zonder er belasting over te betalen. Dit mag tot het totaalbedrag van de bij elkaar opgetelde jaarruimtes die je niet hebt gebruikt. Houd er wel rekening mee dat de jaarruimte elk jaar een ander bedrag kan zijn, dus zoek dit van tevoren goed uit. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Waar moet ik op letten bij lijfrente?

Lijfrente is een complex financieel product. Daarom is het belangrijk om er een expert bij te betrekken die je hier meer over kan vertellen. Diegene kan je precies laten weten waar jij op moet letten bij de opbouw van je pensioen en eventueel bij de lijfrentes.

Zo zijn dit een aantal aandachtspunten om mee te nemen:

  • Maak een weloverwogen keuze tussen een lijfrenteverzekering, een lijfrentespaarrekening of lijfrente beleggen. Dat laatste brengt wat meer risico’s met zich mee, maar kan er aan de andere kant ook voor zorgen dat je lijfrente meer waard wordt.
  • Vergelijk diverse aanbieders van lijfrenteproducten. Ieder heeft weer andere voorwaarden, kosten en werkwijzen. Zo mag je bij de ene beleggingsmaatschappij zelf lijfrente beleggen en wordt dat bij de andere partij altijd voor je gedaan. Kies, samen met een financieel adviseur, een partij die bij je past.
  • Houd er rekening mee dat de lijfrente vaststaat tot de afgesproken datum. Alleen als je de lijfrente tegen een flinke som geld afkoopt, kun je eerder over het bedrag beschikken. Zorg er dus voor dat je voldoende buffer aanhoudt als je spaargeld in lijfrentes steekt.
  • Verdiep je ook in mogelijke alternatieven. Lijfrente is niet de enige manier om extra pensioen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een vastgoedinvestering (een huis dat je verhuurt), straks je overwaarde opnemen als pensioenaanvulling of kleiner gaan wonen zodat je lagere maandlasten hebt. Een financieel adviseur kan voor je uitzoeken waar jij goed aan doet.

Advies over jouw lijfrentes?

Wil jij je pensioen goed geregeld hebben, zodat je later onbezorgd van je oude dag kunt genieten? Onze financieel adviseurs geven je graag persoonlijk advies over lijfrentes en andere pensioenmogelijkheden.

Vraag nu een gratis eerste gesprek aan met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Dan ontdek je al snel wat er voor jouw pensioen mogelijk is.

Gratis afspraak maken

Veelgestelde vragen

Het opbouwen van lijfrente is tot het bedrag van de jaarruimte belastingvrij. Dat wil zeggen: je betaalt geen vermogensbelasting over het ingelegde geld en mag de ingelegde lijfrente aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Uiteraard moet je lijfrente hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zodra je de lijfrente laat uitkeren, betaal je er wel inkomstenbelasting over. Belastingvrij is lijfrente dus niet.

Zodra je de lijfrente-uitkering ontvangt, ga je inkomstenbelasting betalen over de uitgekeerde lijfrente. Veel mensen vallen na de AOW-leeftijd onder het lagere belastingtarief. Je betaalt dan dus relatief gezien wat minder belasting dan vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Laat je de uitkering al beginnen voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan betaal je wat meer belasting. Ook mensen met hogere inkomens betalen een hoger belastingtarief.

De Belastingdienst ziet jouw uitkeringen aan lijfrente als inkomen, niet als vermogen. Dus op het moment dat je lijfrente uitgekeerd krijgt, betaal je er inkomstenbelasting over. Het fijne aan die constructie is dat de meeste mensen na de AOW-leeftijd onder een lager belastingtarief vallen. Daardoor hoef je mogelijk minder inkomstenbelasting af te dragen dan als je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak